Karácsonyi menü
2015. december 18. írta: Prima Medica

Karácsonyi menü

gluténmentes, laktózmentes, diabetikus, IR kompatibilis


Leves:

Pulykaragulevessoup2.png

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g pulykacomb filé
- 200 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 1 fej zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- fél fej karalábé
- 2 ek olíva olaj
- kakukkfű
- lestyán
- rozmaring
- tárkony
- citrom
- só
- bors
- 2 dl laktózmentes tejföl

Elkészítés: 
Az apróra vágott hagymát olíva olajon megpárolom, majd a felkockázott pulykahúst a lábasba teszem, és addig pirítom, míg kifehéredik. Ekkor felöntöm és hagyom főni lefedve kb. 10 percig, ekkor hozzáteszem a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót és ismét főzöm pár percig. Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet, lestyánt, rozmaringot, és a citromkarikát, majd ismét tovább főzöm. Közben egy kis tálkában összekeverem a tejfölt, a fél citrom levét és az apróra vágott tárkonyt. Mikor a levesben minden alapanyag megpuhult és összefőttek az ízek, a tejfölös, citromos, tárkonyos keveréket hozzákeverem a citromkarikákat kiveszem, és már tálalhatom is.


Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 300 kcal
Fehérje: 14 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 11 g

Főétel:

Citromos harcsa, zöldséges quinoávalfish.jpg
Hozzávalók 4 adaghoz:
Citromos harcsához:
- 500 gramm harcsafilé
- 2 ek laktózmentes vaj
- 1 db citrom
- só
- fokhagyma

Zöldséges quinoához:
Hozzávalók:
- 200 g quinoa
- 3 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db (100 g) sárga kaliforniai paprika
- 1 db (100 g) piros kaliforniai paprika
- 1 db (100 g) zöld kaliforniai paprika
- 2-3 ek olíva olaj
- só, oregano

Elkészítés:
A vékonyra szeletet harcsát besózzuk és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd néhány órán keresztül állni hagyjuk. Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, és ha már forró, beletesszük a harcsát.
Pár perc alatt mindkét oldalát puhára sütjük, majd kiszedjük és tálalásig melegen tartjuk.
A quinoát alaposan átmossuk, lecsepegtetjük és feltesszük főni 5 dl vízben. Forrástól számítva további 15 percig puhulásig főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és kb. 5 percig állni hagyjuk.
Míg készül a quinoa, az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a felkockázott zöldségeket, enyhén sózzuk és oregánoval fűszerezzük őket, és 5-10 percig pirítjuk, meg-megkevergetve. Ha elkészült a quinoa, hozzáadjuk a zöldségekhez, összeforgatjuk és tálaljuk. A halhoz tálaláskor citromkarikákat kínálunk.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 470 kcal
Fehérje: 33 g
Zsír: 25 g
Szénhidrát: 48 g

Desszert:

Mákos gubaguba.jpg
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 100 g hajdinaliszt
- 40 g rizsliszt
- 35 g kölesliszt
- 5 g lenmagpehely
- 10 g útifűmaghéj
- 5 gramm porélesztő
- 300 ml cukormentes mandulatej
- 20 g laktózmentes vaj
- 50 g darált mák
- 60 g porrá őrölt eritrit
- vanília rúd
- szegfűszeg

Elkészítés:
Első lépésben elkészítjük a házi készítésű gluténmentes bagetteket. Az útifűmaghéjat összekeverjük 250 ml vízzel és 10 percig állni hagyjuk, miközben néha megkeverjük. Ha a folyadék kocsonyás állagúvá vált, akkor hozzáadjuk a 3 féle lisztet, lenmagpelyhet, élesztőt és egynemű tésztává dagasztjuk egy robotgép segítségével kb. 10 perc alatt. Bagett formákban eloszlatjuk a tésztát és 30 perc alatt aranybarnára sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Felszeleteljük a bagetteket és megvárjuk míg kissé megszikkadnak.
Ha a bagettek kissé kiszáradtak, elkezdhetjük készíteni a mákos gubát. Első lépésben a vajat, növényi tejet, vaníliarúd kikapart belsejét és az eritrit felét egy edénybe tesszük, felforraljuk. Majd leöntjük vele a kifliket és óvatosan átforgatjuk, hogy mindenütt érje nedvesség őket, de közben ne törjenek össze. Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porrá őrölt eritritet, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és óvatosan átkeverjük vele. A kész gubát egy tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk a tetejét 15-20 perc alatt.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 285 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 37 g

A recepteket összeállította Varga Dóra dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr968180082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása