Savanyúkáposztás-sárgarépás vöröslencsefőzelék
(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kombatibilis)
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 gramm vöröslencse
- 200 gramm sárgarépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 marék savanyú káposzta
- 1 evőkanál kókuszzsír (vagy napraforgóolaj)
- só, bors, 2-3 babérlevél őrölt koriander, kurkuma, currypor, őrölt kömény, köménymag, chilipor (opcionális)
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés zsiradékon átfuttatjuk. Rádobjuk a kockára vágott (vagy reszelt) sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyival ellepje, babérlevelet adunk hozzá, fűszerezzük. Fedő alatt 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk az átmosott savanyú káposztát, összekeverjük, további 5 percig pároljuk.
Tejföllej vagy joghurttal locsolva tálaljuk. Ez esetben természetesen már nem tejmentes!
Kiváló köret pl. enyhén fűszerezett csirkemellhez vagy grillezett sajtokhoz.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
215 kcal, 34 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 2,1 gramm fehérje
Szilvás-kókuszos lencseleves
(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kombatibilis)
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 gramm barna lencse
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszzsír (vagy napraforgóolaj)
- 1 evőkanál eritrit
- 80 gramm (cukrozatlan) aszalt szilva
- 2 dl kókusztej (vagy tehéntej)
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- só, bors, citromlé
Elkészítés:
A lencsét előző nap beáztatjuk, majd leöblítjük, bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. Sós vízben 20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az apró darabokra vágott aszalt szilvát, további 10-15 percig főzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés zsiradékon átfuttatjuk, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a lencséhez.
A lencse felét magas falú edénybe merjük, összeturmixoljuk a kókusztejjel/tejjel, majd visszaöntjük az alaphoz, összeforraljuk. Ízlés szerint borsozzuk, citromlevet adunk hozzá.
Száraz serpenyőben aranybarnára pirított kókuszreszelékkel tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma (kókusztejjel készítve):
150 kcal, 30 gramm szénhidrát, 6 gramm zsír, 7,3 gramm fehérje
Céklás-tormás lencsesaláta
(tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, IR-kombatibilis)
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 gramm barna lencse
- 200 gramm cékla (pucolva)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 gramm friss torma
- 1 dl fehérbor (opcionális)
- 2 evőkanál fehérborecet (vagy 1 evőkanál 10%-os ecet)
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors, 2-3 babérlevél, őrölt kömény, köménymag
Elkészítés:
A lencsét előző nap beáztatjuk, majd leöblítjük, bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. Sós vízben 30 perc alatt puhára főzzük.
Ezalatt a meghámozott, kockákra vágott céklát alufóliával bélelt tepsire helyezzük, 180°C-on 1 óráig sütjük.
Kevés olívaolajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lencsét, felöntjük borral, kevés vízzel, majd beletesszük a babérleveleket, fűszerezzük. Amint annyi folyadék marad alatta, hogy nedvesen tartsa, belereszeljük a tormát, belekeverjük a sült cékakockákat. Fehérborecettel meglocsoljuk, hűtőbe téve hagyjuk összeérni az ízeket. Hidegen tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
244 kcal, 36 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 14 gramm fehérje
Jó étvágyat!
A recepteket összeállította: Szarka Dorottya dietetikus