Tejmentes "sajttorta"
2018. március 27. írta: Szarka Dorottya

Tejmentes "sajttorta"

(tejmentes, gluténmentes, tojásmentes)

vegan_sajttorta.jpg

Hozzávalók az alaphoz (18 cm-es tortaformához, 8 szelethez)

  • 1 bögre gluténmentes zabpehely
  • 1/2 bögre dió (vagy más olajos mag, pl. mandula)
  • 1/2 bögre datolya
  • csipet fahéj

Hozzávalók a krémhez

  • 2 bögre kesudió
  • 1/2 bögre kókuszkrém
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1/2 bögre méz vagy növényi szirup (pl. juharszirup)
  • 1/2 citrom leve
  • vanília kivonat

 Díszítésként

  • 1 bögre málna

Előkészlet

Öntsük fel vízzel a kesudiót, és legalább 2 órán keresztül áztassuk elő. Erre azért van szükség, hogy egyrészt előpuhuljon, másrészt az olajos magvak olyan, szervezet számára kevésbé előnyös enzimgátló összetevőket tartalmaznak, melyek áztatás hatására csökkenthetők.

Elkészítés

A torta alapjául szolgáló datolyát, diót és 1 bögre zabpelyhet aprítógépben összekeverünk, csipetnyi fahéjjal ízesítjük. A maradék 1 bögrényi zabpehellyel összekeverjük, majd az egész ragacsos masszát egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk.

A beáztatott kesudióról leöntjük a vizet, majd aprítógépbe téve a krém többi hozzávalójával 1-2 perc alatt krémesre mixeljük. A krémet ráöntjük a zabpelyhes alapra, majd pár órára fagyasztóba téve hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy könnyen szeletelhető legyen.

Díszítésként a málnát pürésítjük, a tetejére öntjük.

1 szelet energia- és tápanyagtartalma (a megadott recept alapján):
404 kcal, 36 g szénhidrát, 25 g zsír, 8,5 g fehérje

 A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr9113783626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása