Gabonatejek házilag
2018. január 17. írta: Szarka Dorottya

Gabonatejek házilag

(tejmentes, gluténmentes)

HÁZI ZABTEJ

oatmilk.jpgHozzávalók kb. 5 dl tejhez:

  • 3 evőkanál (~ 20 g) zabpehely
  • 6 dl forró víz
  • csipet só
  • + 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor vagy pár csepp sztívia-kivonat
  • + vanília aroma

Elkészítés:

A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben a legmagasabb fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót, ízlés szerint édesítőt, vanília esszenciát/aromát. Édesítő anyag nélkül „semmilyen” íze lesz, de főzéshez kiváló!

Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Eredményként fehér színű zabtejet kapnunk.

Kiválóan használható reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.

A visszamaradó, rostban gazdag zabpépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.

Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi zabtejben (édesítő anyag nélkül):
15 kcal, 2,6 gramm szénhidrát, 0,3 gramm zsír, 0,6 gramm fehérje

HÁZI ZABTEJSZÍN

Hozzávalók kb. 1 dl tejszínhez:

  • 2 evőkanál (~ 14 gramm) zabpehely
  • 2 dl forró víz
  • 1 tk semleges ízű zsiradék (pl. napraforgóolaj, kókuszzsír)
  • csipet só

Elkészítés:

A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben magas fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót. Sűrű szita/szűrő segítségével leszűrjük, hozzákeverjük az olajat.

Felhasználhatjuk főzelékek, levesek dúsításához, sűrítéséhez, turmixokhoz, tejes italokhoz, pudingokhoz, tejszínes mártásokhoz (pl. tejszínes csirke).

Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi zabtejszínben:
84 kcal, 9,6 gramm szénhidrát, 4 gramm zsír, 2,2 gramm fehérje

HÁZI RIZSTEJ

ricemilk.jpgHozzávalók kb. 5 dl tejhez:

  • 30 g barna rizs
  • 6 dl víz
  • csipet só
  • + 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor vagy pár csepp sztívia-kivonat
  • + vanília aroma

Elkészítés:

A rizst áztassuk be legalább egy éjszakára, másnap öblítsük le és vízzel felöntve 40-45 perc alatt főzzük puhára. Öntsük turmixgépbe, adjunk hozzá 6 dl vizet, csipet sót és 2-3 percig turmixoljuk.

Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk  sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Ízlés szerint ízesítsük vanília esszenciával, édesítővel.

A visszamaradó rizspépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.

Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi rizstejben (édesítő anyag nélkül):
22 kcal, 4,6 gramm szénhidrát, 0,1 gramm zsír, 0,4 gramm fehérje

HÁZI RIZSTEJSZÍN

Hozzávalók kb. 1 dl tejszínhez:

  • 15 g barna rizs
  • 2 dl víz
  • 1 tk semleges ízű zsiradék (pl. napraforgóolaj, kókuszzsír)
  • 1 csipet só

A rizst áztassuk be legalább egy éjszakára, másnap öblítsük le és vízzel felöntve 40-45 perc alatt főzzük puhára. Öntsük turmixgépbe, adjunk hozzá 2 dl vizet és 2-3 percig turmixoljuk.

Turmixgépben magas fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót. Sűrű szita/szűrő segítségével leszűrjük, hozzákeverjük az olajat. Tejszín állagú krémet kapunk.

Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi rizstejszínben:
65 kcal, 11,4 gramm szénhidrát, 3,5 gramm zsír, 1,1 gramm fehérje

 

 A házilag készített növényi tejhelyettesítők hűtőben 2-3 napig állnak el.

 A recepteket összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr9813583007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.