Sajtos kölesfasírt zöldséges paradicsommártással
2018. február 02. írta: Szarka Dorottya

Sajtos kölesfasírt zöldséges paradicsommártással

(gluténmentes, tojásmentes, IR-kompatibilis)

kolesfasirt.jpgHozzávalók 4 személyre:

a kölesfasírthoz:

  • 160 gramm köles
  • 400 gramm víz
  • 60 gramm light trappista sajt
  • só, bazsalikom

a mártáshoz:

  • 400 ml paradicsompüré
  • 200 gramm cukkini
  • 100 gramm paradicsom
  • 50 gramm kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • vöröshagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • só, bors, oregánó

Elkészítés:

A kölest alaposan átmossuk, majd gyöngyöző sós (400 ml, melyet mind magába szív a gabona) vízbe tesszük, 15 perc alatt puhára főzzük. Hozzáreszeljük a sajtot, fűszerezzük bazsalikommal. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a mártást.

Kevés olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majd összepirítjuk az apróra vágott zöldségeket is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, félig puhára pároljuk. A paradicsompürét hozzáöntve, sóval, borssal, oregánóval fűszerezve további 10 perc alatt készre pároljuk.

A langyosra hűlt kölesből ízlés szerint gombócokat vagy pogácsákat formázunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített 160°C-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük a fasírtokat.

Zöldségmártással tálaljuk.

 Jó étvágyat!

 1 adag kölesfasírt energia- és tápanyagtartalma zöldségmártás nélkül:
173kcal, 28 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 8,5 gramm fehérje

1 adag kölesfasírt energia- és tápanyagtartalma zöldségmártással:
250 kcal, 40 gramm szénhidrát, 5,5 gramm zsír, 11 gramm fehérje

 

A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr4813627266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.