Cukkinisajt
2018. június 29. írta: Szarka Dorottya

Cukkinisajt

tejmentes, gluténmentes, tojásmentes

sajt1.jpg

Hozzávalók 400 grammos tömbhöz

  • 250 g (hámozott) cukkini
  • 100 g semleges ízű növényi tej, pl. zabtej, rizstej, szójatej*
  • 1 ek zsiradék, pl. kókuszzsír*, repceolaj, napraforgóolaj
  • 1 ek citromlé
  • 50 g por állagú zselatin (vagy lapzselatin, agar-agar, pektin, útifűmaghéj-liszt – az adagolás viszont változik!)
  • 1-2 tk só
  • ízlés szerint ízesítők, fűszerek, pl. fokhagyma (por), chili, pirospaprika, köménymag, sörélesztő pehely, folyékony füst

*A receptben ezeket az alapanyagokat használtam.

Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadunk 1 evőkanál zsiradékot, hozzáöntjük a növényi tejet, a citromlevet, sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Végül a zselésítőt is hozzáadjuk, majd botmixerrel alaposan pürésítjük.

Tetszőleges formába, pl. szilikonos muffinformába, műanyag ételtároló dobozba töltjük. Minimum 3 órát hűtőben hagyjuk pihenni.

sajt2.jpg

A formából kiborítva, az étkezésnek, adott étel jellegének megfelelően felhasználhatjuk:

  • szeletekre vagy kockákra vágva,
  • reszelve,
  • olvasztva.

 Jó étvágyat!

100 gramm cukkini sajt energia- és tápanyagtartalma (szójatejjel, kókuszzsírral, zselatinnal készítve):
83 kcal, 1,5 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 12 gramm fehérje

 A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr2814081643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.