Mindenmentes rizskoch
2018. július 01. írta: Szarka Dorottya

Mindenmentes rizskoch

gluténmentes, tojásmentes, tejmentes, cukormentes, hisztamin-szegény

fb.jpgHozzávalók 12 kockához

  • 400 g (1,5 bögre) rizs
  • 1 l kókusztej (házi kókusztej recept itt)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 200 g (1 bögre) eritrit
  • 50 g barna rizsliszt
  • 1 ek útifű maghéj
  • 1 tk sütőpor
  • vanília esszencia
  • 1 kezeletlen citrom héja és leve
  • csipet só
  • tálaláshoz ízlés szerint: lekvár, fahéj, poreritrit, gyümölcs, (növényi) tejszínhab

 Elkészítés

A kimért rizst szűrőbe tesszük, alaposan átmossuk, majd annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyival ellepi, csipet sóval feltesszük főni. Amint beszívta a vizet, fél liter kókusztejjel öntjük fel, tovább főzzük, majd amint a "tejet" is magába szívta, lefedjük, hagyjuk állni.

Eközben a pudingot szokásos módon elkészítjük: 2 tasak pudingport még hidegen elkeverünk fél liter kókusztejjel és eritrittel, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amint kész, habverő segítségével, belekeverjük a sütőporos rizslisztet és az útifű maghéjat. A pudingot hozzáöntjük a megfőtt rizshez, jól összeforgatjuk. Beleszereljük a citrom héját, beleöntjük a citrom kifacsart levét, vanília esszenciával ízesítjük.

A masszát sütőpapírral bélelt vagy zsiradékkal kikent tepsibe öntjük. Előmelegített 160°C-os sütőben 35-40 percig pirulásig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni!

Ízlés szerint lekvárral, friss gyümölccsel, (növényi) tejszínhabbal tálaljuk.

Jó étvágyat!

1 szelet energia- és tápanyagtartalma házi kókusztejjel (lekvár, gyümölcs, tejszínhab nélkül):
214 kcal, 37 g szénhidrát, 5,5 gramm zsír, 3,1 gramm fehérje

 A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr814085359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.