Mindenmentes pizzás grissini
2018. szeptember 19. írta: Szarka Dorottya

Mindenmentes pizzás grissini

(gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szénhidrát-csökkentett, IR-barát)

img-0249.JPGHozzávalók 12 darabhoz

  • 50 g kölesliszt
  • 25 g bambuszrost liszt
  • 5 g útifűmaghéj liszt
  • 20 g keményítő (pl. tápióka keményítő, burgonyakeményítő)
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • fűszerek ízlés szerint: bors, bazsalikom, oregánó
  • 100 g langyos víz
  • 1 kis konzerv (70 g) sűrített paradicsom vagy házi passzírozott paradicsompüré
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • zöld fűszerek fűszerek ízlés szerint: bazsalikom, oregánó

Elkészítés

A liszteket elkeverjük a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a sütőporral. Hozzáöntjük a vizet, alaposan, az utolsó morzsáig összedolgozzuk. 15 percet pihentetjük. (Utóbbi egy fontos lépés a tészta megmunkálása miatt, tényleg várjuk negyed órát!)

Közben készítsük elő a tölteléket, a sűrített/passzírozott paradicsomot ízesítsük be.

Egy deszkán gyúrjuk át a tésztát, s polpackkal letakarva, nyújtófa segítségével nyújtsuk 15x30 centis tésztalappá, 3-4 mm vastagságúra. Ha „repedezett” a tészta széle, éles késel vágjuk le, a levágott részeket helyezzük a tészta közepére, majd (ugyanúgy polpackkal beburkolva) nyújtófával dolgozzuk a tésztába. (1. kép)

img-0224.JPG1. kép

Kenjük meg a tésztát fűszerezett paradicsommal, majd vágjunk 1,5-2 cm-es vastagságú csíkokat. Hajtsuk félbe, csípjük össze a két végét, csavarjunk rajta egyet, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. (2. kép)

img-0233.JPG2. kép

Előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt süssük készre a grissiniket.

Tipp! Reszelhetünk a paradicsompürére sajtot, de „töltött” grissini helyett hagyományos köményes és/vagy sajtos rudat is süthetünk.

1 darab grissini energia- és tápanyagtartalma:
27 kcal, 4,6 gramm szénhidrát, 0,1 gramm zsír, 0,4 gramm fehérje

 A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr2114249263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.