Hozzávalók:
- 400 g cukkini
- 175 g teljes kiőrlésű liszt
- 175 g zabpehelyliszt
- 100 g darált dió
- 120 g 4:1 édesítő (ízlés szerint lehet változtatni a mennyiséget)
- 1,5 dl olívaolaj
- 4 db tojás
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy kapcsos tortaforma alját béleld ki sütőpapírral.
- A cukkinit nagylyukú reszelőn reszeld le, majd tedd félre.
- Egy tálban keverd ki a tojást az édesítővel, majd add hozzá az olívaolajat.
- A száraz hozzávalókat keverd össze, majd add a tojásos masszához.
- A cukkiniból nyomkodd ki a levét, majd add a a sütemény tésztájához.
- Alaposan keverd össze és öntsd a tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába.
- Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt alsó-felső sütéssel süsd meg. Tűpróbával ellenőrizd, hogy kellően átsült-e.
Ez a recept inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén is megfelelő választás a magas rosttartalma miatt. Emellett a tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják, mert nem tartalmaz tejterméket. Kisétkezésre némi gyümölcs kíséretében jól megállja a helyét.
Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (ha a teljes recept 15 adagos):
- Energia: 239 kcal
- Zsír: 16,9 g
- Szénhidrát: 15,7 g
- Fehérje: 5,9 g
- Rost: 3,5 g