Hozzávalók 1 kalácshoz (kb. 25 szelet):
- 400 g tönkölybúza finomliszt
- 65 g cukor
- 110 ml tej (1,5%-os)
- 250 g sovány túró
- 80 ml olívaolaj
- 3 db fürjtojás
- 15 g sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A túrót szitán törd át, majd botmixerrel keverd hozzá a tojást, a cukrot és a tejet is. Add hozzá az olajat is és alaposan keverd el így is.
- A sót, lisztet és sütőport hozzávalókat keverd össze és szitáld a túrós masszához.
- Gyúrd össze, majd sodord 3 részre és fond össze.
- Sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába helyezd a kalácsot, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süsd aranybarnára!
Ez a kalács alacsony hisztamin tartalmú összetevőket tartalmaz. Ha már régóta ismert hisztamin intoleranciád van és 1-1 magasabb hisztamin tartalmú élelmiszert sikerült már visszavezetned az étrendedbe, egyéni tolerancia függvényében cseréld a hozzávalókat (pl. 3 fürjtojás = 1 nagyobb vagy 2 kisebb tyúktojás).
Energia- és tápanyagtartalom 1 szelet kalácsban:
- Energia: 295 kcal
- Zsír: 10,4 g
- Szénhidrát: 33,2 g
- Fehérje: 16,9 g
- Rost: 0,5 g