Zabpelyhes túrógombóc
2023. március 24. írta: Vajdovich Dorottya

Zabpelyhes túrógombóc

IR-barát, cukormentes

turogomboc.png

Hozzávalók (kb. 10 gombóchoz):

Gombóchoz:

  • 2 db tojás szétválasztva
  • 50 g puha vaj
  • 2 ek. eritrit
  • 1 kk. vanília aroma
  • 250 g krémes állagú túró
  • 2 ek. zabkorpa
  • 1,5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 2 ek. zabpehelyliszt
  • 1 csipet só

Morzsához: 

  • 1 ek. olívaolaj
  • 5 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1 csipet só
  • 1 ek. eritrit

Vaníliás tejfölhöz:

  • 75 g 12%-os tejföl
  • 75 g natúr joghurt
  • 1 ek. eritrit
  • 1 kk. vanília aroma

Elkészítés:

  1. Először a gombócot készítsd el: a vajat az eritrittel és a vanília aromával keverd habosra, majd add hozzá a tojássárgáját és alaposan dolgozd össze. 
  2. Add hozzá a a túrót, a zabkorpát, a zsemlemorzsát és az egyik tojásfehérjét. A másik tojásfehérjét egy csipet sóval verd habbá, majd óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, keverd a túrós masszához.
  3. Lefedve hagyd állni 1 órát, eközben készítsd el a morzsát: egy serpenyőben az olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát a csipet sóval, majd keverd hozzá az eritritet és tedd félre. 
  4. A vaníliás tejfölhöz keverd össze a hozzávalókat, majd tedd hűtőbe.
  5. Az 1 óra leteltével egy nagyobb lábasban forralj vizet, majd vedd kisebb lángra, hogy a víz ne lobogjon annyira.
  6. Kanalazz a vízbe 1-1 evőkanálnyi mennyiséget a masszából. Amikor a gombócok felúsztak a víz felszínére, még legalább 1 percig még a felszínen főzd, majd egy lyukas szedőkanál segítségével vedd ki őket a vízből és helyezd a, már előkészített morzsába.
  7. Nagyon óvatosan szedd ki, mert könnyen széteshet. Kicsit hagyd állni, majd szórj a tetejére a morzsából és óvatosan forgasd meg, hogy minden oldalát befedje. Amikor már rajtuk van a morzsa, könnyebben tudod gombóc alakúvá alakítani.
  8. Óvatosan szedd ki a gombócokat egy tányérra, majd tálald a vaníliás tejföllel, díszítsd piros bogyós gyümölccsel. Desszertként vagy egy tartalmasabb leves után ajánljuk. 

Ez a túrógombóc egy igen krémes és magas rosttartalmú változat, amit a teljes kiőrlésű morzsa, a zabpehely, a zabpehelyliszt és a zabkorpa biztosít. A zabban találhat ß-glükán ráadásul egy olyan vízben oldódó élelmi rosttípus, ami a koleszterinszintre is jótékony hatással van.

Energia- és tápanyagtartalom kb. 3 gombócban:

  • Energia: 350 kcal
  • Zsír: 19,8 g
  • Szénhidrát: 26,2 g
  • Fehérje: 16,3 g
  • Rost: 2,3 g

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr4618078616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása