Banánkenyér
2023. március 01. írta: Vajdovich Dorottya

Banánkenyér

IR-barát, tejmentes, hozzáadott cukor mentes

banan_kenyer.pngHozzávalók:

  • 4 db banán + 1 db a tetejére
  • 100 ml olívaolaj
  • 3 db tojás
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 g darált dió
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 100 g min. 70%-os étcsokoládé

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük és egy kenyérsütő vagy őzgerinc formát kibélelünk sütőpapírral.
  2. A 4 banánt összenyomkodjuk egy villa vagy egy krumplinyomó segítségével, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a tojást. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is.
  3. Az étcsokoládét apróra daraboljuk és ezt is a masszához keverjük.
  4. Csomómentesre keverjük a masszát és a sütőpapírral bélelt formába egyengetjük.
  5. 1 db banánt vízszintesen félbevágunk, majd a formában lévő massza tetejére helyezzük a banán két felét.
  6. Az előmelegített sütőbe helyezzük a formát és alsó-felső sütési módon 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! (Ha túlságosan pirulna a teteje, fedjük le alufóliával!)

A recept nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak a banán természetes cukortartalma fogja édesíteni a süteményt. Mivel teljes kiőrlésű lisztet, illetve diót is tartalmaz, a bennük lévő rosttartalom és a dióból, étcsokoládéból és olívaolajból származó zsiradék lassítani fogja a banán természetes cukortartalmának felszívódását. 1-1 szelet elfogyasztása egy kevés házi körtés-fahéjas joghurttal megfelelő választás tízóraira vagy uzsonnára. 

 

 Energia- és tápanyagtartalom 1 ujjnyi vastag szeletben (a teljes adag kb. 14 szeletnek felel meg):

  • Energia: 247 kcal
  • Zsír: 15,8 g
  • Szénhidrát: 21,5 g
  • Fehérje: 5,2 g
  • Rost: 4,1 g

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr1518061402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása