Hozzávalók:
- 4 db banán + 1 db a tetejére
- 100 ml olívaolaj
- 3 db tojás
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 90 g darált dió
- 1 kk. sütőpor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 kk. őrölt fahéj
- 100 g min. 70%-os étcsokoládé
Elkészítés:
- A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük és egy kenyérsütő vagy őzgerinc formát kibélelünk sütőpapírral.
- A 4 banánt összenyomkodjuk egy villa vagy egy krumplinyomó segítségével, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a tojást. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is.
- Az étcsokoládét apróra daraboljuk és ezt is a masszához keverjük.
- Csomómentesre keverjük a masszát és a sütőpapírral bélelt formába egyengetjük.
- 1 db banánt vízszintesen félbevágunk, majd a formában lévő massza tetejére helyezzük a banán két felét.
- Az előmelegített sütőbe helyezzük a formát és alsó-felső sütési módon 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! (Ha túlságosan pirulna a teteje, fedjük le alufóliával!)
A recept nem tartalmaz hozzáadott cukrot, csak a banán természetes cukortartalma fogja édesíteni a süteményt. Mivel teljes kiőrlésű lisztet, illetve diót is tartalmaz, a bennük lévő rosttartalom és a dióból, étcsokoládéból és olívaolajból származó zsiradék lassítani fogja a banán természetes cukortartalmának felszívódását. 1-1 szelet elfogyasztása egy kevés házi körtés-fahéjas joghurttal megfelelő választás tízóraira vagy uzsonnára.
Energia- és tápanyagtartalom 1 ujjnyi vastag szeletben (a teljes adag kb. 14 szeletnek felel meg):
- Energia: 247 kcal
- Zsír: 15,8 g
- Szénhidrát: 21,5 g
- Fehérje: 5,2 g
- Rost: 4,1 g