Hozzávalók 25 db fasírthoz:
- 150 g konzerv csicseriborsó
- 150 g nyers sárgarépa
- 1 fej lilahagyma
- 50 g zabpehely
- 30 g zabpehelyliszt
- 1 db tojás
- 2 ek. olívaolaj
- 30 g (darált) dió
- 1 csipet só, őrölt feketebors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss, aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A csicseriborsót szűrd le és a tojással késes aprítóban krémesítsd.
- A sárgarépát hámozd meg, majd reszeld le, a lilahagymát tisztítsd meg és vágd kockára, a diót daráld le.
- Egy nagy tálba mérd ki a többi hozzávalót is, majd mindent keverj össze és hagyd állni kb. 15 percig.
- A sütőt 180 °C-ra melegítsd elő és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Amikor letelt a 15 perc, a masszából formázz kb. 4-5 cm átmérőjű fasírtkorongokat és helyezd a tepsire őket.
- Spriccelj rájuk egy kevés olívaolajat, majd tedd a tepsit az előmelegített sütőbe. kb. 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a fasírtokat.
- Tálald salátával, friss zöldségekkel, esetleg joghurtos mártogatóssal. Jó étvágyat!
Ez a zöldségfasírt igen gazdag vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokban egyaránt, ezáltal nem csak az emésztést segítik, de egyenletessé teszik a szénhidrátok felszívódását, így a vércukorszint is egyenletes lesz, mérsékelik a koleszterin felszívódását és táplálják a bélmikrobiomot is. Emellett az olívaolaj és a dió révén telítettlen zsírokat is tartalmaz, ami a szív- és érrendszer egészségét szorgalmazza.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (kb. 4 fasírt):
- Energia: 173 kcal
- Zsír: 9,1 g
- Szénhidrát: 16,2 g
- Fehérje: 5,3 g
- Rost: 4,1 g