Citromkrémes szelet
2020. október 30. írta: Rajnai Anna

Citromkrémes szelet

diabetikus, IR barát

A recept a Cukorbetegközpont ajánlásával készült. 

Hozzávalók 12 szelethez: 

Tésztához:

·        250 g teljes kiőrlésű liszt

·        100 g búzaliszt

·        120 g eritrit

·        0.5 kávéskanál 

·        120 g vaj

·        3 db tojássárgája

·        0.5 db vanília

·        0.5 citromból nyert citromhéj

Krémhez:

·        5 db tojássárgája

·        40g eritrit + stevia keverékéből álló négyszeres édesítő 

·        50g tápióka keményítő

·        4 dl tej

·        1 citrom körbevágott héja

·        1 evőkanál vaj

 

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el, hogy ki tudjon hűlni. A tojások sárgáját az édesítővel és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd fokozatosan a felmelegített tejbe keverjük.

A tejbe előzőleg a citrom körbevágott héját beletettük, hogy átvegye a citrom aromáját. Folyamatosan keverve sűrű citromkrémet főzünk, majd miután elkészültünk a vajat is elkeverjük benne. A citrom héját eltávolítjuk, a krémet pedig a hűtőbe helyezve pihentetjük.

 

A lisztet és az édesítőszert összekeverjük egy nagyobb tálba, majd hozzáadunk egy csipet sót és kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat. Morzsalékossá gyúrjuk a tésztát, majd hozzáadjunk három tojássárgáját, a vanília kikapart magjait és citrom reszelt héját, majd 2-3 percig tovább dolgozzuk a tésztát, amíg nagyobb darabokban össze nem áll. Kivesszünk a tálból, kézzel összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.

A tésztát kétharmad, egyharmad részre osztjuk, úgy hogy az alsó rész nagyobb legyen, mivel a tortának lesz pereme is. A tészta vastagsága körülbelül fél centiméteres legyen. Sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük a kinyújtott tésztát, úgy hogy pereme legyen, és rárétegezzük a kihűlt krémet. Majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, és ízlés szerint formázva rátesszük a krémre. 180 C fokra előmelegített sütőbe, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:

Energia: 250 kcal

Fehérje: 6 g

Zsír: 15 g
Szénhidrát: 25 g

 

A receptet összeállította: Csikai Klaudia - Cukorbetegközpont dietetikusa

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr2816264438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása