A recept a Cukorbetegközpont ajánlásával készült.
Hozzávalók 12 szelethez:
Tésztához:
· 250 g teljes kiőrlésű liszt
· 100 g búzaliszt
· 120 g eritrit
· 0.5 kávéskanál só
· 120 g vaj
· 3 db tojássárgája
· 0.5 db vanília
· 0.5 citromból nyert citromhéj
Krémhez:
· 5 db tojássárgája
· 40g eritrit + stevia keverékéből álló négyszeres édesítő
· 50g tápióka keményítő
· 4 dl tej
· 1 citrom körbevágott héja
· 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el, hogy ki tudjon hűlni. A tojások sárgáját az édesítővel és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd fokozatosan a felmelegített tejbe keverjük.
A tejbe előzőleg a citrom körbevágott héját beletettük, hogy átvegye a citrom aromáját. Folyamatosan keverve sűrű citromkrémet főzünk, majd miután elkészültünk a vajat is elkeverjük benne. A citrom héját eltávolítjuk, a krémet pedig a hűtőbe helyezve pihentetjük.
A lisztet és az édesítőszert összekeverjük egy nagyobb tálba, majd hozzáadunk egy csipet sót és kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat. Morzsalékossá gyúrjuk a tésztát, majd hozzáadjunk három tojássárgáját, a vanília kikapart magjait és citrom reszelt héját, majd 2-3 percig tovább dolgozzuk a tésztát, amíg nagyobb darabokban össze nem áll. Kivesszünk a tálból, kézzel összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
A tésztát kétharmad, egyharmad részre osztjuk, úgy hogy az alsó rész nagyobb legyen, mivel a tortának lesz pereme is. A tészta vastagsága körülbelül fél centiméteres legyen. Sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük a kinyújtott tésztát, úgy hogy pereme legyen, és rárétegezzük a kihűlt krémet. Majd a tészta másik felét is kinyújtjuk, és ízlés szerint formázva rátesszük a krémre. 180 C fokra előmelegített sütőbe, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 250 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 15 g
Szénhidrát: 25 g
A receptet összeállította: Csikai Klaudia - Cukorbetegközpont dietetikusa