HÁZI KÓKUSZTEJ
Hozzávalók kb. 5 dl tejhez:
- 50 g kókuszreszelék
- 6 dl forró víz
- csipet só
- + 1 evőkanál méz/cukor/eritrit
Elkészítés:
A vizet felforraljuk, csipet sót adunk hozzá, majd beleszórjuk a kókuszreszeléket. Újraforraljuk, majd langyosra hűtjük. Tetszőleges édesítő anyagot adunk hozzá.
Öntsük turmixgépbe a keveréket, 2-3 percig turmixoljuk, majd szűrjük le. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát.
A visszamaradt kókuszreszeléket ne dobjuk ki! Süteményekbe, reggeli kásákba, kenyérbe belesütve használjuk fel. Kiszárítva, aprítógépben vagy kávédarálóban megőrölt kókuszlisztként is felhasználható.
Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi kókusztejben (édesítő anyag nélkül):
66 kcal, 2,6 gramm szénhidrát, 6,4 gramm zsír, 0,7 gramm fehérje
HÁZI KÓKUSZKRÉM
Hozzávalók kb. 120 ml krémhez:
- 100 g kókuszreszelék
- 1 evőkanál (kb. 20 g) kókuszzsír
- + 1-2 evőkanál méz/cukor/eritrit
Öntsük aprítógépbe vagy kávédarálóba a reszeléket, s addig aprítsuk, míg nagyjából egynemű masszává össze nem áll. Időnként le kell majd állítani a gépet, kanállal/villával áttúrni a keveréket.
Tálba átöntve lazítjuk a kókuszzsírral, ízlés szerint édesítjük, majd zárható dobozba téve hűtőbe tesszük.
Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi kókuszkrémben (édesítő anyag nélkül):
694 kcal, 19,6 gramm szénhidrát, 70,4 gramm zsír, 5,6 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.