Hozzávalók egy 18 cm-es formához (8 nagy szelethez)
Az alaphoz:
- 100 g kölespehely
- 50 g kölesliszt
- 50 g mandulaliszt
- 120 g tejmentes margarin
- 50 g eritit
A tofuréteghez:
- 300 g natúr tofu
- 150-200 g* zabtejszín (vagy más növényi tejszín)
- 1 zacskó (40 g) GM vaníliás vagy tejszínes pudingpor
- 1 kezeletlen citrom héja és leve
- 1 tk GM sütőpor
- vanília kivonat
- 150 g eritrit vagy ennek megfelelő édesítő
Elkészítés
A mandulalisztet, a köleslisztet és a kölespelyhet morzsoljuk össze a puha margarinnal, majd alaposan gyúrjuk össze. A tésztát nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tortaforma aljába úgy, hogy a széleit kicsit "felhúzzuk". Előmelegített 170°C-os sütőben süssük elő 8-10 percig. Addig készítsük el a tölteléket.
A tofut csöpögtessük le, krumplinyomóval vagy villával törjük össze, keverjük el a zabtejszínnel*, pudingporral, sütőporral, édesítővel és vanília kivonattal. Reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét, majd alaposan forgassuk össze.
A kihűlt tésztára öntsük, simítsuk rá a tofut tölteléket, majd 35-40 percre visszatéve a sütőbe süssük készre.
*A tofu minőségétől függően apránként adagoljuk a zabtejszínt, nehogy túl folyékony állaga legyen a krémnek.
1 szelet energia- és tápanyagtartalma:
212 kcal, 15 gramm szénhidrát, 13 gramm zsír, 6,4 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus