Hozzávalók (10 szelethez):
Tésztához
- 100 g barna rizsliszt
- 60 g cirokliszt
-80 g margarin
- 60 g nyírfacukor
- 20 g eritrit
- 1 db tojás
- 4 evőkanál víz
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
Töltelékhez:
- 2 nagyobb darab alma
- 1 evőkanál citromlé
- 10 g nyírfacukor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- vanília fagylalt: 1 gombóc egy szelethez (gluténmentes)
Elkészítés:
A tészta száraz alkotóit egy edénybe összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott margarint és a tojást, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát úgy, hogy folyamatosan adjuk hozzá a vizet. Amikor összeállt külön választjuk a tésztát 2/3-1/3 arányban és két gombócot formázunk belőlük, majd hűtőbe tesszük legalább fél órára pihenni. Közben az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházát és lereszeljük. Ízesítjük citromlével, nyírfacukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd a hűtőbe tesszük egy kis időre.
A 30 perc leteltével a tészta nagyobbik felét margarinnal kikent piteformába egyenletesen szétlapítjuk a kezünkkel. Rászórjuk az útifűmaghéjat, majd a tetejére helyezzük az ízesített reszelt almát. Végül a maradék tésztát nagy lukú sajtreszelő segítségével ráreszeljük az almára. Előmelegített sütőben 150°C-on kb. 30 percig sütjük és végül melegen egy gombóc vanília fagylalttal tálalhatjuk.
Energia-és tápanyagtartalom (1 szeletben 1 gombóc fagyival):
Energia: 209 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 8 g
Szénhidrát: 34 g