Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 db közepes padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék (kb. 60 gramm) dió
- 200 gramm laktózmentes natúr joghurt vagy szójajoghurt
- só, bors
- kakukkfű
Elkészítés
A padlizsánok szárát levágjuk, hosszában félbevágjuk. Közepüket besózzuk, borsozzuk, alufóliával bélelt tepsire fektetjük. A fokhagyma gerezdeket „héjastul” a padlizsánok mellé fektetjük. Előmelegített 200°C-os sütőben 35-40 perc alatt megpirítjuk a zöldségeket.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a padlizsánt kockázzuk, a fokhagyma gerezdekről lehúzzuk a héjukat, összezúzzuk. A joghurtot fűszerezzük kakukkfűvel, esetleg még kevés sóval, majd összeforgatjuk a fokhagymával, padlizsánnal. Hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket, a legjobb, ha egy egész éjszakát áll.
Ízlés szerint kenyérrel, körettel vagy hús mellé tálaljuk.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
160 kcal, 7,5 gramm szénhidrát, 12 gramm zsír, 5 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus