Hozzávalók 1 db 12 cm átmérőjű mini pite-, tortaformához
- 50 g rizsliszt
- 10 g napraforgóolaj
- 1 lenmag tojás (1 ek lenmag őrölve vagy lenmagpehely + 3 ek langyos víz)
- 15 g „negyedannyi” eritrit-stevia keverék (vagy 60 cukor vagy ennek megfelelő édesítő)
- 1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna + 1 ek almaecet vagy frissen facsart citromlé
- 30 ml víz
Elkészítés
A lenmagot pehellyé őröljük vagy már kész lenmagpelyhet használunk. 1 evőkanálnyi langyos vizet adunk hozzá, megvárjuk (kb. 5 perc), míg kocsonyás állaga lesz.
Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk az édesítőt, a szódabikarbónát és a sütőport. Alaposan elegyítjük. Külön edényben kimérjük a vizet, olajat és a citromlevet/almaecetet. Hozzáöntjük a lisztkeverékhez, kézi habverővel csomómentesre keverjük, végül hozzáadjuk a lenmagtojást.
Szilikonos/sütőpapírral bélelt/kiolajozott formába öntjük a tésztát. Előmelegített 175°C-os sütőbe toljuk, 15 perc alatt készre sütjük.
Tipp! 18 cm-es sütőformához érdemes dupla mennyiségű alapanyaggal számolni, a sütési idő is a másfél-kétszeresére nő!
Energia- és tápanyagtartalom az egész (mini)piskótában (eritrit-stevia édesítővel készítve):
322 kcal, 43 gramm szénhidrát, 14 gramm zsír, 5,4 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus