Hozzávalók (30×20 cm-es tepsihez, 16 szelethez)
- tésztához:
- 200 gramm barna rizsliszt
- 40 gramm eritrit
- 5 g útifűmaghéj
- 1 csipet só
- 100 g tejmentes margarin
- 2-3 evőkanál hideg víz
- töltelékhez:
- 1/4 darab sült sütőtök (350-400 gramm sütve)*
- 35 gramm (1 csomag) gluténmentes, főzés nélküli cukormentes vaníliás pudingpor
- 200 ml kókusztej
- 50 gramm eritrit
- fahéj
- csipet só
*Nyers tök is használható, de előtte puhára kell főzni!
Elkészítés
1. A liszthez hozzákeverjük az útifű maghéjat, elegyítjük az eritrittel.
2. Hozzámorzsoljuk a hideg margarint, teljesen morzsásra dolgozzuk.
3. 2-3 evőkanál hideg vizet adunk hozzá, alaposan (türelmesen!) összegyúrjuk. Nem kell több víz, össze fog állni a tészta.
4. Fóliába csomagolva minimum 30 perce hűtőbe tesszük.
5. Közben elkészítjük a tölteléket. (Ha kell, hámozzuk, kockázzuk és kevés eritrittel édesített vízben puhára főzzük a tököt.) A sült tököt kikaparjuk a héjából, villával vagy botmixer segítségével pürésítjük, hozzákeverjük kókusztejet, az édesítőt, a fahéjat és a pudingport.
6. A tésztát két fólia között óvatosan kinyújtjuk. A liszt minőségétől függ, de ha nagyon nem sikerül kinyújtani, akkor csak nyomkodjuk egyenletesen a tepsibe, sütéskor szépen összeáll majd!
7. Előmelegített 180°C-os sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
8. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, csak utána kanalazzuk rá a tölteléket. Ha teljesen kihűlt, szépen szeletelhető!
Tipp! Ha főzős pudingport használunk, tegyük vissza 10-12 percre a sütit a sütőbe.
Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben:
105 kcal, 14 gramm szénhidrát, 5 gramm zsír, 1 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus