Hozzávalók (4 személyre):
- 12 db olívabogyó (mag nélküli, ízlés szerint fekete/zöld, vagy akár mindkettő vegyesen)
- 6 db koktélparadicsom
- 24 karika kígyóuborka
- 1 üveg szardella filé
- 2 db savanyú uborka
- néhány levél friss bazsalikom
- 1 pici fej lilahagyma
- friss petrezselyem
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál fehérbor ecet
- 12 db fogpiszkáló
- fűszerek: só, bors
Elkészítés:
Hogy könnyedén el tudjuk készíteni a kis mediterrán nyársakat először, minden alapanyagot megtisztítunk és felvágunk megfelelő méretűre. Először megmossuk a zöldségeket, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a kígyóuborkából karikákat vágunk, a savanyú uborkákat pedig 12 kis darabra szétvágjuk. A szardellákat kivesszük az olajos léből és amennyire csak lehet, lecsepegtetjük. Megpucoljuk a lilahagymát és vékony karikákat vágunk belőle. Ezt követően megmossuk a friss bazsalikom leveleket, majd mielőtt elkezdenénk a fokpiszkálóra feltűzni az alapanyagokat elkészítjük az öntet, hogy legyen ideje az ízeknek összeérnie. Egy kis edénybe helyezzük az olíva olajat és a fehérborecetet. Fokhagymanyomón átnyomjuk a nagyobb gerezd fokhagymát és apróra vágott friss petrezselyemlevéllel, csipetnyi sóval és ízlés szerint borssal ízesítjük. Jól összekeverjük és kb. fél órára félretesszük. Ez idő alatt elkészítjük a 12 pici nyársat, amelyekre tetszőleges sorrendben feltűzdeljük a hozzávalókat. Ha elkészült négy kicsi tányérra helyezzük őket, mindegyik mellé teszünk friss bazsalikomlevelet, egy-két karika lilahagymát, majd tálalás előtt mindegyiket meglocsoljuk kb. egy teáskanálnyi öntettel.
Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 107 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 8 g
Szénhidrát: 4 g
A receptet összeállította Sárga Diána dietetikus