Hozzávalók (4 személyre):
Húshoz:
- 600 g sertésszűz
- 3 evőkanál olaj
- só, bors, petrezselyem
Öntethez:
- 250 g erdei gyümölcs keverék
- (1-2 dl vörösbor)
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- fűszerek: fahéj, szegfűszeg, késhegynyi gyömbér és kardamom
Körethez:
- 600 g parázsburgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
Először megtisztítjuk a burgonyákat és egész darabokban egy hőálló üvegedénybe helyezzük. Meglocsoljuk 3 evőkanál olíva olajjal, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Jól összekeverjük, majd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük. A sütési idő felénél érdemes megkevergetni kicsit a burgonyát.
Közben a húst alaposan megmossuk, eltávolítjuk róla a látható hártyát és szárazra töröljük. Ezt követően előveszünk egy nagyobb méretű serpenyőt, ha van olyan, amelyet utána sütőbe is lehet helyezni, akkor válasszuk azt. A húst csak annyira daraboljuk, hogy minél inkább egészbe férjen bele a serpenyőbe. Az olajat alaposan hevítsük fel és a hús mindkét oldalát süssük 3 percig. Ezt követően, ha nem helyezhető sütőbe a választott edény, akkor helyezzük át a húst egy alufóliával bélelt hőálló edénybe, ízesítsük sóval, borssal, petrezselyemmel és a már előmelegedett sütőben 180°C-on, letakarva kb. 15 percig süssük.
Amikor elkészült a hús és a burgonya 50°C-os sütőben melegen tartjuk, és közben elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt egy kisebb edénybe helyezzük, és közepes hőfokon elkezdjük melegíteni. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 dl vörösbort. Főzés közben hozzáadjuk a mézet és a fűszereket, végül pedig az útifűmaghéjat, hogy sűrűbb állagú legyen. Tálalás során keveset a húsra öntünk belőle, a maradékot pedig külön edénybe tálaljuk.
Energia-és tápanyagtartalom:
Energia: 509 kcal
Fehérje: 37 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 37 g