Bazsalikomos zöldborsófőzelék amaránt vagdalttal
2017. augusztus 20. írta: Sárga Diána_dietetikus

Bazsalikomos zöldborsófőzelék amaránt vagdalttal

(gluténmentes, tojásmentes, tejmentes, IR-kompatibilis)

Hozzávalók 4 személyre

Főzelékhez
- 800 g zöldborsó
- 250 g vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 maréknyi friss bazsalikom
- 4 evőkanál tejföl 12%-os (tejmentes változathoz kerülendő)
- só, bors
- 1 evőkanál olaj

Vagdalthoz (4 db)
- 100 g amaránt (szárazon mérve)
- 200 g darált sertéslapocka
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g vöröshagyma
- só, bors, majoranna

Elkészítés
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk őket.  Ezután beletesszük a zöldborsót, a friss bazsalikom leveleket, ízesítjük sóval, borssal és enyhén megpirítjuk a hagymával együtt. Ezt követően felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. 
Amíg fő a borsó elkezdjük készíteni a vagdaltat. Az amarántot kétszer annyi sóval és borssal ízesített vízbe, felforraljuk, majd takarékon puhára főzzük. Közben felaprítjuk a hagymákat, összekeverjük a hússal és ízesítjük fűszerekkel. Amikor megfőtt az amaránt hagyjuk kicsit kihűlni, majd alaposan összekeverjük a darált hússal és négy darab gombócot formázunk belőle. A gombócokat kicsit ellapítva sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített sütőben 150°C-on kb. 30 percig pirosra sütjük. 
Amíg készül a vagdalt befejezzük a főzeléket. Egy harmad részét kiszedjük és botmixer segítségével összeturmixoljuk. A tejfölt óvatosan, apránként belekeverve a turmixba hozzámelegítjük, majd az egészet visszaöntjük a főzelék másik részébe. Összeforraljuk őket, hogy az ízek összeérjenek és szükség esetén utó ízesítjük. Végül a vagdalttal és friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk. 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban
Energia: 475 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 54 g

Receptet és fotót készítette: Sárga Diána, dietetikus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr3312764782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása