Hozzávalók (24 cm-es rúdhoz, 12 szelethez)
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 g napraforgóolaj
- 100 gramm eritrit
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ek almaecet vagy frissen facsart citromlé
- 1 ek útifűmaghéj (ruganyosabb állagot biztosít, de elhagyható)
- 100 ml víz
- 1 csipet só
Kakaós rúdhoz
+ 1 evőkanál zsírszegény kakaópor
Töltelék
- 50 gramm cukormentes lekvár (pl. áfonyalekvár)
Elkészítés
Külön tálban kimérjük, majd összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat. A nedves elegyet hozzáöntjük a liszthez, addig keverjük, míg egynemű masszát nem kapunk és már nem „habzik”.
A tésztát sütőpapírral bélelt (vagy kiolajozott) tepsibe öntjük, kissé megrázogatjuk, megütögetjük a szélét, majd előmelegített 175°C-os sütőbe toljuk, s 25 perc alatt készre sütjük.
A tojás nélküli piskóta hátránya, hogy könnyebben törik, így ha a sütemény elkészült, gyorsan kell dolgoznunk, ha tekercset szeretnénk készíteni. Borítsuk szilikonlapra vagy sütőpapírra a tésztát, kenjük meg lekvárral, és a lap vagy sütőpapír segítségével tekerjük fel. Érdemes úgy kihűlni hagyni, hogy sütőpapírba tekerjük.
Megjegyzés
Természetesen nem kötelező feltekerni, lapként is meghagyhatjuk, vagy gyümölccsel is megszórhatjuk. Viszont ez esetben a piskóta tápértéke változik!
Jó étvágyat!
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.
12 szelet esetén 1 szelet piskótatekercs tápértéke lekvár nélkül
47 kcal, 5 g szénhidrát, 2,3 g zsír, 1 g fehérje
12 szelet esetén 1 szelet piskótatekercs tápértéke cukormentes áfonyalekvárral
51 kcal, 6 g szénhidrát, 2,3 g zsír, 1 g fehérje
12 szelet esetén 1 szelet kakaós piskótatekercs tápértéke lekvár nélkül
49 kcal, 5 g szénhidrát, 2,4 g zsír, 1 g fehérje
12 szelet esetén 1 szelet kakaós piskótatekercs tápértéke cukormentes áfonyalekvárral
53 kcal, 6 g szénhidrát, 2,4 g zsír, 1 g fehérje