Bármilyen hihetetlenül is hangzik, tényleg működik, és kísértetiesen hasonlít a valódi, tojásfehérjéből készült habcsókra. Sajnos zsiradéktartalmú „adalékokkal”, mint pl. kókuszreszelék, kakaópor nem működik, elfolyósodik a hab.
Felmerülhet a kérdés, vajon hány kalória lehet a csicserilében. Jó hír, kevés! Eritrittel készítve a teljes adag (nálam 25 darab) 18 kalóriát, illetve 2,9 gramm szénhidrátot, 0,2 gramm zsírt és 1 gramm fehérjét tartalmaz.
Tökéletes olcsó, diétás, gyorsan elkészíthető nassolnivaló az ünnepekre, de SOS gasztroajándéknak is kiváló. Kísérletező kedvűeknek kötelező elkészíteni!
Hozzávalók 25 darabhoz
- 100 g csicseriborsó konzerv lé (nem baj, ha só van benne, nem lesz érezhető a végeredményen)
- 100 g poreritrit (vagy porcukor)
- 1 tk citromlé
- csipet só
- + 3-4 csepp ételszínezék (ha színeset szeretnénk)
Elkészítés
Kézi habverővel magas fokozaton a csicserilevet citromlével, egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Kb. 5-7 percet vesz igénybe, míg kemény habot kapunk.
A 2. perctől evőkanalanként adagoljuk hozzá a poreritritet (vagy porcukrot), illetve az ételszínezéket.
Sütőpapírral bélelt tepsire kanállal vagy habzsákkal habcsókokat formázunk. 90°C-os sütőben 1,5 órán át szikkasztjuk, majd elzárva a sütőt hagyjuk teljesen kihűlni, megszilárdulni őket.
Jó étvágyat!
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.