Hozzávalók 4 személyre:
a kölesfasírthoz:
- 160 gramm köles
- 400 gramm víz
- 60 gramm light trappista sajt
- só, bazsalikom
a mártáshoz:
- 400 ml paradicsompüré
- 200 gramm cukkini
- 100 gramm paradicsom
- 50 gramm kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- vöröshagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- só, bors, oregánó
Elkészítés:
A kölest alaposan átmossuk, majd gyöngyöző sós (400 ml, melyet mind magába szív a gabona) vízbe tesszük, 15 perc alatt puhára főzzük. Hozzáreszeljük a sajtot, fűszerezzük bazsalikommal. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a mártást.
Kevés olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, majd összepirítjuk az apróra vágott zöldségeket is. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, félig puhára pároljuk. A paradicsompürét hozzáöntve, sóval, borssal, oregánóval fűszerezve további 10 perc alatt készre pároljuk.
A langyosra hűlt kölesből ízlés szerint gombócokat vagy pogácsákat formázunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített 160°C-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük a fasírtokat.
Zöldségmártással tálaljuk.
Jó étvágyat!
1 adag kölesfasírt energia- és tápanyagtartalma zöldségmártás nélkül:
173kcal, 28 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 8,5 gramm fehérje
1 adag kölesfasírt energia- és tápanyagtartalma zöldségmártással:
250 kcal, 40 gramm szénhidrát, 5,5 gramm zsír, 11 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.