Hozzávalók az alaphoz (18 cm-es tortaformához, 8 szelethez)
- 1 bögre gluténmentes zabpehely
- 1/2 bögre dió (vagy más olajos mag, pl. mandula)
- 1/2 bögre datolya
- csipet fahéj
Hozzávalók a krémhez
- 2 bögre kesudió
- 1/2 bögre kókuszkrém
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1/2 bögre méz vagy növényi szirup (pl. juharszirup)
- 1/2 citrom leve
- vanília kivonat
Díszítésként
- 1 bögre málna
Előkészlet
Öntsük fel vízzel a kesudiót, és legalább 2 órán keresztül áztassuk elő. Erre azért van szükség, hogy egyrészt előpuhuljon, másrészt az olajos magvak olyan, szervezet számára kevésbé előnyös enzimgátló összetevőket tartalmaznak, melyek áztatás hatására csökkenthetők.
Elkészítés
A torta alapjául szolgáló datolyát, diót és 1 bögre zabpelyhet aprítógépben összekeverünk, csipetnyi fahéjjal ízesítjük. A maradék 1 bögrényi zabpehellyel összekeverjük, majd az egész ragacsos masszát egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába nyomkodjuk.
A beáztatott kesudióról leöntjük a vizet, majd aprítógépbe téve a krém többi hozzávalójával 1-2 perc alatt krémesre mixeljük. A krémet ráöntjük a zabpelyhes alapra, majd pár órára fagyasztóba téve hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy könnyen szeletelhető legyen.
Díszítésként a málnát pürésítjük, a tetejére öntjük.
1 szelet energia- és tápanyagtartalma (a megadott recept alapján):
404 kcal, 36 g szénhidrát, 25 g zsír, 8,5 g fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus