Hozzávalók 4 adaghoz
- 120 gramm köles
- 600 gramm sárga hüvelyű zöldbab
- 300 gramm natúr tofu
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- garam masala fűszerkeverék (fahéj, római kömény, koriander, kardamom, fekete bors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió keveréke)
- 3 babérlevél
- só
- friss petrezselyem
- 2 dl kókusztejszín
- 80 gramm füstölt növényi „sajt”
Elkészítés
Az átöblített kölest két és félszeres mennyiségű (3 dl) forrásban lévő enyhén sózott vízbe öntjük. Újraforraljuk, majd elzárjuk alatta a gázt és lefedjük.
A zöldbab végeit levágjuk, ízlés szerinti darabokra vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a babérleveleket. Forrástól számítva 15 perc alatt félpuhára főzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés kókuszolajon megpirítjuk, fűszerezzük, majd a tofut hozzáadva, szétnyomkodva összekeverjük, lepirítjuk.
Hőálló edény aljára egyenletesen eloszlatjuk a zöldbab felét, friss petrezselymet szórunk rá, majd elsimítjuk rajta a kölest, végül a fűszeres tofut. A maradék zöldbabbal befedjük, ráöntjük a zúzott fokhagymával ízesített kókusztejszínt. A tetejére növényi „sajtot” reszelünk.
Előmelegített 180°C-os sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
440 kcal, 31 gramm szénhidrát, 25 gramm zsír, 13 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus