Hozzávalók (21×24 cm-es tepsihez, 20 szelethez)
Tésztához:
- 250 g barna rizsliszt
- 50 g mandulaliszt
- 200 g tejmentes margarin
- 25 g eritrit-stevia négyszeres erejű édesítő (vagy más, 100 gramm cukornak megfelelő édesítő)
- 2 db tojássárgája
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 kg alma
- 50 g eritrit-stevia négyszeres erejű édesítő (vagy más, 200 gramm cukornak megfelelő édesítő)
- őrölt fahéj, szegfűszeg
- 1 db kezeletlen citrom héja és leve
Elkészítés
A liszteket elegyítjük az édesítővel, csipet sóval, majd összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott margarinnal. Végül beledolgozzuk a tojások sárgáját is. Fóliába csomagolva 30 percre fagyasztóba tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A hámozott almát lereszeljük, édesítjük, ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal. Meglocsoljuk a citrom levével, majd alaposan elkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tésztát kivesszük a fagyasztóból. 2/3-át egy tepsi aljába simítjuk, majd 5 perce légkeveréses funkción elősütjük.
A sütőből kivéve ráhalmozzuk a tölteléket, majd ráreszeljük vagy morzsoljuk a maradék tésztát. A sütőbe visszatolva, alsó-felső funkción 25 perc alatt készre sütjük a sütit.
1 szelet energia- és tápanyagtartalma (energiamentes édesítőszerrel készítve):
154 kcal, 15 gramm szénhidrát, 9 gramm zsír, 1,5 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus