Hozzávalók (2 dl „joghurthoz”)
- 200 ml kókusztej*
- 2 db probiotikum kapszula
- 1 tk cukor/méz/növényi szirup (a mikroorganizmusok szaporodásához szükséges)
- 1/2 tk sűrítőanyag, pl. agar-agar, zselatin, konjak gumi
Elkészítés
Egy hőálló tálban forraljuk fel a kókusztejet, keverjük bele a választott édesítő anyagot.
Várjuk meg, míg kézmelegre hűl, csak ezután adjuk hozzá a kapszulák tartalmát. Óvatosan, csavaró mozdulatokkal nyissuk szét a kapszulákat!
A kiválasztott sűrítőanyagot 2-3 evőkanál (az agar-agart meleg, a zselatint és a konjak lisztet hideg) vízben oldjuk fel, adjuk a kókusztejhez, alaposan keverjük el.
Az így kapott elegyet kifertőtlenített befőttesüveg(ek)be öntjük, majd tartsuk min. 12 óráig 40-50°C-on. Érdemes pl. a sütő melegen tartó funkcióját használni, és az sem baj, ha nem folyamatosan megy a sütő; 3-5 óránként elég rákapcsolni.
12 óra elteltével még kissé édeskés ízű „joghurtot” kapunk, 24 óra elteltével azonban már érezhető a savanykásabb ízvilág. Ha meg vagyunk elégedve az ízével, tegyük hűtőbe, hagyjuk, hogy elnyerje végső állagát.
*A bolti kókuszkrémekből, sűrűbb tejhelyettesítőkből a joghurt is sűrűbb lesz. Házi kókusztejből kevésbé működik.
Figyelem! Egyes gyártók a tejsav baktériumokat tejet tartalmazó táptalajon szaporítják, így tejfehérje-allergiások mindig alaposan ellenőrizzék, tejmentes-e a probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítő!
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus