Hozzávalók 12 darabhoz
- 50 g kölesliszt
- 25 g bambuszrost liszt
- 5 g útifűmaghéj liszt
- 20 g keményítő (pl. tápióka keményítő, burgonyakeményítő)
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- fűszerek ízlés szerint: bors, bazsalikom, oregánó
- 100 g langyos víz
- 1 kis konzerv (70 g) sűrített paradicsom vagy házi passzírozott paradicsompüré
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- zöld fűszerek fűszerek ízlés szerint: bazsalikom, oregánó
Elkészítés
A liszteket elkeverjük a fűszerekkel, a szódabikarbónával és a sütőporral. Hozzáöntjük a vizet, alaposan, az utolsó morzsáig összedolgozzuk. 15 percet pihentetjük. (Utóbbi egy fontos lépés a tészta megmunkálása miatt, tényleg várjuk negyed órát!)
Közben készítsük elő a tölteléket, a sűrített/passzírozott paradicsomot ízesítsük be.
Egy deszkán gyúrjuk át a tésztát, s polpackkal letakarva, nyújtófa segítségével nyújtsuk 15x30 centis tésztalappá, 3-4 mm vastagságúra. Ha „repedezett” a tészta széle, éles késel vágjuk le, a levágott részeket helyezzük a tészta közepére, majd (ugyanúgy polpackkal beburkolva) nyújtófával dolgozzuk a tésztába. (1. kép)
1. kép
Kenjük meg a tésztát fűszerezett paradicsommal, majd vágjunk 1,5-2 cm-es vastagságú csíkokat. Hajtsuk félbe, csípjük össze a két végét, csavarjunk rajta egyet, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. (2. kép)
2. kép
Előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt süssük készre a grissiniket.
Tipp! Reszelhetünk a paradicsompürére sajtot, de „töltött” grissini helyett hagyományos köményes és/vagy sajtos rudat is süthetünk.
1 darab grissini energia- és tápanyagtartalma:
27 kcal, 4,6 gramm szénhidrát, 0,1 gramm zsír, 0,4 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus