Hozzávalók 12 darabhoz
- 200 g liszt (én fele-fele arányban használtam teljes kiőrlésű lisztet és zabpelyhet)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 200 g sütőtök püré
- 30 g negyedannyi édesítő
- 100 ml étolaj
- 150 ml zabtej (bármilyen növényi tejjel helyettesíthető)
- 1 marék mandula (vagy más olajos mag a díszítéshez)
- ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió
Elkészítés
Egy nagyobb edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, az édesítőt és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtökpürét, olajat és a zabtejet. Jól összedolgozzuk a tésztát. Muffinpapírokkal bélelt sütőformába kanalazzuk a tésztát, megszórjuk a tetejüket egy kis mandula forgáccsal majd 180 C-on 20-25 percig sütjük őket.
TIPP: IR étrendben uzsonnaként bátran fogyasztható. A sütőtök édes íze lehetővé teszi, hogy kevesebb édesítéssel készítsünk süteményeket, ráadásul növeli az elkészült étel élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag tartalmát is!
1 darab muffin energia- és tápanyagtartalma:
165 kcal, 14 g szénhidrát, 10 g zsír, 3 g fehérje
A receptet összeállította: Fülöp Lili, dietetikus