Cukorbeteg-barát mézeskalács
2019. december 05. írta: Szabó Lucia Dietetikus

Cukorbeteg-barát mézeskalács

cukormentes, magasabb rosttartalmú

cookie-dough-with-decorative-elements_1.jpg

A karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke a mézeskalács, ám cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára nem ajánlott a hagyományos cukros-mézes, fehér liszttel készült változat elfogyasztása. Az alábbi mézeskalács recepthez eritritet és teljes kiőrlésű lisztet használtam.

Hozzávalók: (kb 48 db-hoz)

  • 150g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g finomliszt
  • 70g vaj
  • 70g eritrit
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
  • fahéj és csipet só
  • 2 kisebb tojás+ 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1-2 ek hideg víz, ha szükséges

Elkészítés:

A liszteket kimérjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is. Egy másik tálban a puha vajat összekeverjük az eritrittel, fűszerekkel, majd beleütjük a tojásokat és csomómentesre keverjük. A lisztes adag közepébe egy kis krátert formálunk, majd abba öntjük bele a tojásos masszát. Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá. Lisztezett deszkán 0,5 cm-re kinyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Felvert tojással lekenjük majd 180-200°C-on 5 percig sütjük.

1 mézeskalács figura energia- és tápanyagtartalma (48 figura esetén):

31 kcal, 1g fehérje, 1g zsír, 3g szénhidrát

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr7915339470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása