Almás galette
2023. szeptember 26. írta: Vajdovich Dorottya

Almás galette

IR-barát, hozzáadott cukor mentes

almas_galette_1.png

Hozzávalók (8 adaghoz):

  • Tésztához:
    • 100 g zabpehelyliszt
    • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
    • fél tk. sütőpor
    • 20 g eritrit (porítva)
    • fél db kezeletlen citrom reszelt héja
    • 125 g hideg vaj
    • 5-6 ek. hideg víz
    • 1 nagy csipet őrölt fahéj

 

  • Almás részhez:
    • 3 db alma
    • 1-2 csipet őrölt fahéj
    • 3-4 ek. almapüré (főtt alma + kevés citromlé leturmixolva)
    • pár csepp citromlé
    • fél db enyhén felvert tojás
    • porított eritrit, fahéj

 

Elkészítés:

  1. A sütőt 170 °C-ra melegítsd elő.
  2. Készítsd el az almapürét: 2 db almát hámozz meg, darabolj fel, majd 2-3 ek. vízzel és 1 ek. frissen facsart citromlével, kevés fahéjjal (ízlés szerint) kis lábasban főzd meg. Amikor kellően megpuhult az alma, vedd le a tűzről, majd késes aprítóban/ botmixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy nagyon leragadna, adhatsz hozzá még egy kis vizet. 
  3. Állítsd össze a tésztát: A liszteket mérd ki, majd add hozzá a sütőport, sót, eritritet és morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a reszelt citromhéjat is és annyi vizet adj a tésztához, amennyit éppen felvesz, hogy jól gyúrhatóvá váljon. 
  4. Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsd kör alakúra.
  5. Tedd a tésztát óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire. 
  6. Az almákat vágd vékony szeletekre (héjastul).
  7. A tészta széleitől kb. 4 cm-re egyengesd el az almapürét, majd helyezd rá tetszés szerint a vékony szeletekre vágott almát. Locsold meg citromlével, esetleg tegyél rá díszítésképpen diót.
  8. A galette széleit hajtsd az almás töltelékre és a tojással kenegesd le, hogy szép fényes legyen.
  9. Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe és süsd a galettet kb. 15-20 perc alatt aranybarnára.
  10. Amikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána fogyasztható. Jó étvágyat!

 

Ez az őszi desszert jól megállja a helyét az IR diétában, ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot, magas rosttartalma révén pedig egyenletessé teszi a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a vércukor- és inzulinszint is egyenletesebbé válik.

 

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (ha az egész galette 8 adag):

  • Energia: 225 kcal
  • Zsír: 14,3 g
  • Szénhidrát: 19,5 g
  • Fehérje: 3,6 g
  • Rost: 4,3 g

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr6318222137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása