Hozzávalók (8 adaghoz):
- Tésztához:
- 100 g zabpehelyliszt
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- fél tk. sütőpor
- 20 g eritrit (porítva)
- fél db kezeletlen citrom reszelt héja
- 125 g hideg vaj
- 5-6 ek. hideg víz
- 1 nagy csipet őrölt fahéj
- Almás részhez:
- 3 db alma
- 1-2 csipet őrölt fahéj
- 3-4 ek. almapüré (főtt alma + kevés citromlé leturmixolva)
- pár csepp citromlé
- fél db enyhén felvert tojás
- porított eritrit, fahéj
Elkészítés:
- A sütőt 170 °C-ra melegítsd elő.
- Készítsd el az almapürét: 2 db almát hámozz meg, darabolj fel, majd 2-3 ek. vízzel és 1 ek. frissen facsart citromlével, kevés fahéjjal (ízlés szerint) kis lábasban főzd meg. Amikor kellően megpuhult az alma, vedd le a tűzről, majd késes aprítóban/ botmixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy nagyon leragadna, adhatsz hozzá még egy kis vizet.
- Állítsd össze a tésztát: A liszteket mérd ki, majd add hozzá a sütőport, sót, eritritet és morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a reszelt citromhéjat is és annyi vizet adj a tésztához, amennyit éppen felvesz, hogy jól gyúrhatóvá váljon.
- Kilisztezett gyúródeszkán nyújtsd kör alakúra.
- Tedd a tésztát óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Az almákat vágd vékony szeletekre (héjastul).
- A tészta széleitől kb. 4 cm-re egyengesd el az almapürét, majd helyezd rá tetszés szerint a vékony szeletekre vágott almát. Locsold meg citromlével, esetleg tegyél rá díszítésképpen diót.
- A galette széleit hajtsd az almás töltelékre és a tojással kenegesd le, hogy szép fényes legyen.
- Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe és süsd a galettet kb. 15-20 perc alatt aranybarnára.
- Amikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd utána fogyasztható. Jó étvágyat!
Ez az őszi desszert jól megállja a helyét az IR diétában, ugyanis nem tartalmaz hozzáadott cukrot, magas rosttartalma révén pedig egyenletessé teszi a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a vércukor- és inzulinszint is egyenletesebbé válik.
Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (ha az egész galette 8 adag):
- Energia: 225 kcal
- Zsír: 14,3 g
- Szénhidrát: 19,5 g
- Fehérje: 3,6 g
- Rost: 4,3 g