Citromos keksz
2015. augusztus 10. írta: Varga Dóra dietetikus

Citromos keksz

(diabetikus, tojásmentes)

Hozzávalók 12 db kekszhez:
- 100 g vaj
- 70 g xilit (itt beszerezhető)
- 40 g kókuszreszelék (itt beszerezhető)
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 70 g zabpehelyliszt (itt beszerezhető)
- 1 ek lenmagpehely (itt beszerezhető)

Elkészítés:
A felolvasztott vajat kikeverjük a xilittel, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a citrom reszelt héját és a citrom egyik felének a kifacsart levét. Majd hozzákeverjük a zabpehelylisztet, lenmagpelyhet, ha szükséges kevés vízzel vagy tejjel könnyebben formázhatóvá tehetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk és egy kanál segítségével ellapítjuk, vagy keksznyomót is használhatunk. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Energia - és tápanyagtartalom 1 db-ban:
Energia: 130 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 8 g 

A receptet összeállította Varga Dóra dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr117695496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady.Vengeance 2015.08.11. 12:15:04

Tényleg 10 deka vaj kell ennyi szárazanyaghoz?

obk (törölt) 2015.08.11. 13:39:09

Zavaró a receptben, hogy a hozzávalók hol dkg, hol g mennyiségben vannak megadva. Lehet, az előző hozzászóló azért kevesli a 10 dkg vajat?
És mik a kekszben a zöld darabkák?
Nagyon jó lenne végre korrekt, kipróbált, nem innen-onnan, jól-rosszul átvett recepteket olvasni!

Varga Dóra dietetikus · http://www.eletmodorvosikozpont.hu/munkatarsaink/varga-dora 2015.08.11. 13:48:08

Igen, 100 gramm kell ennyi szárazanyaghoz, magas rost tartalmú alapanyagok révén, kicsit több zsiradékot igényelnek, mint egy normál alapanyagú keksz.
A recepteket én állítom össze minden alkalommal, több is hosszú kísérletezés eredménye. A kekszben találhatóak kis barnás részek a hozzáadott lenmagpehely miatt.

Lady.Vengeance 2015.08.11. 15:07:04

@obk: Én inkább sokallom a vajat...:)

Lady.Vengeance 2015.08.11. 15:14:43

@Varga Dóra _ dietetikus: Köszi a választ, még sosem csináltam teljesen lisztmentes kekszet, azért kérdeztem rá. :)
Az szuper, ha mindent kipróbáltok posztolás előtt!
(Esetleg ha van egy jó kis rizslisztes sós ropogtatnivalós receptetek, akkor ne tartsátok magatokban! :))
süti beállítások módosítása