Farsang közeledtével igyekeztünk összeállítani egy egészséges, magas rost tartalmú, és mégis finom fánkot. Mivel nem olajban sült ki, ezért kicsit hajaz a buktára, de remélhetőleg mindenkinek a tetszését elnyeri :)
Hozzávalók 10 db fánkhoz:
- 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g búzaliszt
- 25 g búzasikér (itt beszerezhető)
- 25 g kókuszzsír
- 1 db tojássárgája
- 5 g instant élesztő
- 1,5 dl víz
- 40 gramm eritrit (itt beszerezhető)
- 100 g cukormentes barack lekvár
Elkészítés:
Átszitáljuk a teljes kiőrlésű búzalisztet, búzalisztet, és a búzasikért, hozzáadjuk a tojássárgáját, kókuszzsírt, vizet, édesítőszert és az instant élesztőt. A tésztát addig dagasztjuk, amíg nem ragad már a nyújtódeszkához és a kezünkhöz sem, ha szükséges kevés folyadék vagy liszt segítségével javíthatunk az állagon. Konyharuhával letakarva duplára kelesztjük a tésztát kb. fél óra leforgása alatt. Ezt követően átgyúrjuk a tésztát és 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Pogácsa szaggató segítségével 10-12 db korongot szaggatunk, majd 160 fokra melegített sütőben szilikon sütőpapíron kisütjük. Nem érdemes lyukat formázni a tészta középébe sütés előtt, mert sütés során felemelkedik a mélyedés. Utólag érdemes, sütés után tetszőleges mennyiségű lekvárt hozzáadni.
Energia- és tápanyagtartalom 1 db-ban:
Energia: 125 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 3,5 g
Szénhidrát: 18 g
A receptet összeállította Varga Dóra dietetikus