Hozzávalók 3 adaghoz:
- 250 g csiperkegomba
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csapott ek. zabpehelyliszt
- 150 ml tej (1,5%-os zsírtartalmú)
- 1 ek. olívaolaj vagy szarvasgombás olívaolaj
- 1 csipet só
- zöldfűszerek, petrezselyemzöld
Elkészítés:
- A gombát és a hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
- A hagymát egy nagyobb serpenyőben kevés olajon kis lángon üvegesre pirítjuk, a végén a kinyomott fokhagymát is átfuttatjuk rajta.
- Hozzáadjuk a gombát, fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt párolódni hagyjuk.
- Amikor a gomba megfonnyadt, levesszük a fedőt, elpárologtatjuk róla a vizet és meghintjük a zabpehelyliszttel.
- Jól átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tejet és folyamatosan keverve besűrítjük.
- Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzákeverünk egy kevés olívaolajat vagy szarvasgombás olívaolajat.
- Teljes kiőrlésű pékáruval és nagy adag friss zöldséggel együtt tálaljuk.
Energia- és tápanyagtartalom egy adagban:
- Energia: 126 kcal
- Zsír: 8,1 g
- Szénhidrát: 10,2 g
- Fehérje: 5,1 g
- Rost: 1,6 g