Céklás humusz dióval és zöldségekkel
2023. május 02. írta: Vajdovich Dorottya

Céklás humusz dióval és zöldségekkel

szívbarát, IR-barát, tejmentes, gluténmentes

ceklas_humusz.png

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kisebb fej cékla (kb. 150 g)
  • 250 g csicseriborsó (konzerv)
  • 2 ek. szezámmag + 3 ek. olívaolaj (tahini)
  • fél db citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. római kömény
  • 1 csipet só
  • 20 g dió összetörve

Elkészítés:

  • A céklát alufóliába csomagold be, majd tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 1 órára.
  • Amikor megsült a cékla, tedd hideg vízbe és a héját szedd le róla.
  • Készítsd el a tahinit: a szezámmagot egy serpenyőben folyamatosan kevergetve pirítsd meg. Figyelj, mert hamar megéghet! A pirított szezámmagot az olívaolajjal együtt egy késes aprítóban aprítsd krémesre.
  • Add hozzá a leszűrt csicseriborsót, a római köményt, a kinyomott fokhagymát, a sót, valamint a fél db citrom levét.
  • Ezek után add hozzá a céklát is és az egészet turmixold krémesre.
  • Miután elkészült, tedd a céklás humuszt egy nagyobb tálba, szórd meg a tetejét aprított dióval, majd tedd hűtőbe kb. 2 órára, hogy az ízek kellően összeérjenek.
  • Tálald a zöldséghasábokkal és fogyaszd tízóraira vagy uzsonnára, esetleg vendégvárónak.

 

A recept telítettlen zsírsavakban gazdag, köztük a dió révén omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. A csicseriborsó mint hüvelyes nem csak jó minőségi növényi eredetű fehérjeforrás, de a magas rosttartalma miatt szerepet játszik a koleszterin felszívódásának gátlásában is.

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:

  • Energia: 238 kcal
  • Zsír: 15,5 g
  • Szénhidrát: 16,5 g
  • Fehérje: 6,8 g
  • Rost: 7,25 g

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr4718115262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása