Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kisebb fej cékla (kb. 150 g)
- 250 g csicseriborsó (konzerv)
- 2 ek. szezámmag + 3 ek. olívaolaj (tahini)
- fél db citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. római kömény
- 1 csipet só
- 20 g dió összetörve
Elkészítés:
- A céklát alufóliába csomagold be, majd tedd 200 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 1 órára.
- Amikor megsült a cékla, tedd hideg vízbe és a héját szedd le róla.
- Készítsd el a tahinit: a szezámmagot egy serpenyőben folyamatosan kevergetve pirítsd meg. Figyelj, mert hamar megéghet! A pirított szezámmagot az olívaolajjal együtt egy késes aprítóban aprítsd krémesre.
- Add hozzá a leszűrt csicseriborsót, a római köményt, a kinyomott fokhagymát, a sót, valamint a fél db citrom levét.
- Ezek után add hozzá a céklát is és az egészet turmixold krémesre.
- Miután elkészült, tedd a céklás humuszt egy nagyobb tálba, szórd meg a tetejét aprított dióval, majd tedd hűtőbe kb. 2 órára, hogy az ízek kellően összeérjenek.
- Tálald a zöldséghasábokkal és fogyaszd tízóraira vagy uzsonnára, esetleg vendégvárónak.
A recept telítettlen zsírsavakban gazdag, köztük a dió révén omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. A csicseriborsó mint hüvelyes nem csak jó minőségi növényi eredetű fehérjeforrás, de a magas rosttartalma miatt szerepet játszik a koleszterin felszívódásának gátlásában is.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
- Energia: 238 kcal
- Zsír: 15,5 g
- Szénhidrát: 16,5 g
- Fehérje: 6,8 g
- Rost: 7,25 g