Diós bundában sült tőkehalfilé spenótos-tejszínes bulgurrizottóval
2023. december 08. írta: Vajdovich Dorottya

Diós bundában sült tőkehalfilé spenótos-tejszínes bulgurrizottóval

szívbarát, IR-barát

dios_bundaban_sult_tokehalfile.png

Hozzávalók egy személyre:

  • 150 g tőkehalfilé
  • 15 g durvára darált dió
  • 10 g zabpehelyliszt
  • fél db tojás
  • 1 ek. olívaolaj
  • 55 g bulgur
  • 100 g bébispenót
  • 20 ml 10%-os zsírtartalmú főzőtejszín
  • 10 g vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, zöldfűszerek

Elkészítés:

  • Először készítsd el a rizotótt: olívaolajon pirítsd üvegesre a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát.
  • Amikor kellően üveges, add hozzá a megmosott, leszűrt bulgurt, pirítsd át, sózd, fűszerezd, majd öntsd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi és folyamatosan kevergetve főzd. Amikor elfőtte a levét, mindig pótold egészen addig, amíg a bulgur meg nem puhult. Közben add hozzá a lereszelt fokhagymát is.
  • Amikor már nagyjából megpuhult, add hozzá a bébispenótot és így főzd, amíg a spenót meg nem fonnyad. 
  • A legvégén öntsd hozzá a tejszínt és egyet forralj rajta.
  • Miközben fő a rizottó, készíts elő egy tepsit, amit bélelj ki sütőpapírral. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra.
  • A tőkehalat mosd meg, töröld szárazra, majd sózd, borsozd és fűszerezd a zöldfűszerekkel.
  • Készíts elő 3 tányért a bundázáshoz: az egyikbe mérd a zabpehelylisztet, a másik tányérba tedd a tojást és keverd össze alaposan, a harmadikba pedig a zsemlemorzsával elkevert diót.
  • A halat forgasd meg először a zabpehelylisztben, majd a tojásban, végül a diós zsemlemorzsában és tedd a bundázott halat a sütőpapírral bélelt tepsire, majd csepegtess rá egy kevés olívaolajat.
  • Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe és süsd kb. 20-25 percig.
  • Tálald a diós bundában sült tőkehalat a spenótos-tejszínes bulgurrizottóval. Ha emellé még friss zöldséget is eszel, még többet tettél a rostbeviteledért! Jó étvágyat! 

 

Ez a recept számos szívbarát étrendbe illeszthető alapanyagot tartalmaz, mint pl. tőkehal, dió, bulgur, olívaolaj, spenót. Mivel magas rosttartalommal rendelkezik és telítetlen zsírsavakban gazdag, az IR-diétába is beilleszthető, különleges recept a karácsonyi vacsorára. 

Energia- és tápanyagtartalom egy adagban:

  • Energia: 650 kcal
  • Zsír: 27,1 g
  • Szénhidrát: 62,8 g
  • Fehérje: 40,2 g

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr3718276563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása