Teljes kiőrlésű foszlós kalács
2023. április 04. írta: Vajdovich Dorottya

Teljes kiőrlésű foszlós kalács

IR-barát

nevtelen_terv_2.png

Hozzávalók 1 kalácshoz:

  • 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 175 g zabpehelyliszt
  • 160 g finomliszt
  • 25 g vaj
  • 35 g libazsír
  • 25 g friss élesztő
  • 75 g datolyaőrlemény
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 db tojás + 1 db tojás a tetejére
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 260 ml 2,8%-os tej

Elkészítés:

  1. A tejet langyosra melegítsd langyosra és oldd fel benne a kristálycukrot, majd morzsold el benne az élesztőt és 10 perc alatt futtasd fel.
  2. A liszteket mérd ki és szitáld át egy nagyobb tálba. A szitán fennmaradó korparészt is add hozzá az átszitált lisztekhez. Add hozzá a datolyaőrleményt, a sót és a reszelt citromhéjat is.
  3. Miután felfutott a tejben az élesztő, keverd hozzá a tojássárgáját és az egész tojást, majd az egészet öntsd a lisztes keverékhez.
  4. Konyhagép segítségével a dagasztókarral kis fokozaton kezdd el összeállítani a tésztát.
  5. A vajat és a zsírt mikróban olvaszd meg és kanalanként add a tésztához, miközben a konyhagép dagaszt.
  6. Kb. 15 percen keresztül dagaszd a tésztát és csak akkor hagyd abba, amikor már szép fényes és elvált az edény falától. Ilyenkor takard le a tálat egy konyharuhával, helyezd meleg helyre és hagyd a tésztát 1 óra alatt a duplájára kelni.
  7. Ezek után egy lisztezett gyúródeszkán gyúrd át a tésztát és formázz belőle 6 db egyenlő nagyságú gombócot. Végül takard le őket egy konyharuhával és 20 percig pihentesd.
  8. A gombócok mindegyikét 1-1 hosszúkás téglalappá nyújtsd ki és a hosszanti oldalánál tekerd fel, majd kézzel egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkákat sodorj belőlük úgy, hogy a végük felé kissé vékonyodjanak el a hurkák.
  9. 3-as, 4-es vagy 6-os fonással fond meg a kalácsot, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezd át. Közben a sütőt melegítsd elő 175 °C-ra.
  10. További 30 percig keleszd a kalácsot, majd kend meg tojással, esetleg szórd meg szeletelt mandulával vagy egyéb magvakkal és kb. 40 perc alatt süsd aranybarnára!

A kalácsnak a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehelyliszt, valamint a datolyaőrlemény révén igen magas a rosttartalma, ezért jól beilleszthető az IR-diétába, de legyél vele mértékletes!

Energia- és tápanyagtartalom 1 szelet kalácsban (ha a teljes kalács kb. 18 szelet):

  • Energia: 170 kcal
  • Zsír: 5,3 g
  • Szénhidrát: 23,9 g
  • Fehérje: 4,8 g
  • Rost: 2,9 g

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr3918094262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása