Hozzávalók 1 kalácshoz:
- 175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 175 g zabpehelyliszt
- 160 g finomliszt
- 25 g vaj
- 35 g libazsír
- 25 g friss élesztő
- 75 g datolyaőrlemény
- 1 kk. kristálycukor
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 db tojás + 1 db tojás a tetejére
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 260 ml 2,8%-os tej
Elkészítés:
- A tejet langyosra melegítsd langyosra és oldd fel benne a kristálycukrot, majd morzsold el benne az élesztőt és 10 perc alatt futtasd fel.
- A liszteket mérd ki és szitáld át egy nagyobb tálba. A szitán fennmaradó korparészt is add hozzá az átszitált lisztekhez. Add hozzá a datolyaőrleményt, a sót és a reszelt citromhéjat is.
- Miután felfutott a tejben az élesztő, keverd hozzá a tojássárgáját és az egész tojást, majd az egészet öntsd a lisztes keverékhez.
- Konyhagép segítségével a dagasztókarral kis fokozaton kezdd el összeállítani a tésztát.
- A vajat és a zsírt mikróban olvaszd meg és kanalanként add a tésztához, miközben a konyhagép dagaszt.
- Kb. 15 percen keresztül dagaszd a tésztát és csak akkor hagyd abba, amikor már szép fényes és elvált az edény falától. Ilyenkor takard le a tálat egy konyharuhával, helyezd meleg helyre és hagyd a tésztát 1 óra alatt a duplájára kelni.
- Ezek után egy lisztezett gyúródeszkán gyúrd át a tésztát és formázz belőle 6 db egyenlő nagyságú gombócot. Végül takard le őket egy konyharuhával és 20 percig pihentesd.
- A gombócok mindegyikét 1-1 hosszúkás téglalappá nyújtsd ki és a hosszanti oldalánál tekerd fel, majd kézzel egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkákat sodorj belőlük úgy, hogy a végük felé kissé vékonyodjanak el a hurkák.
- 3-as, 4-es vagy 6-os fonással fond meg a kalácsot, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezd át. Közben a sütőt melegítsd elő 175 °C-ra.
- További 30 percig keleszd a kalácsot, majd kend meg tojással, esetleg szórd meg szeletelt mandulával vagy egyéb magvakkal és kb. 40 perc alatt süsd aranybarnára!
A kalácsnak a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehelyliszt, valamint a datolyaőrlemény révén igen magas a rosttartalma, ezért jól beilleszthető az IR-diétába, de legyél vele mértékletes!
Energia- és tápanyagtartalom 1 szelet kalácsban (ha a teljes kalács kb. 18 szelet):
- Energia: 170 kcal
- Zsír: 5,3 g
- Szénhidrát: 23,9 g
- Fehérje: 4,8 g
- Rost: 2,9 g