Hozzávalók 4 főre
- 600 g érett paradicsom
- 3 evőkanál olíva olaj
- 3 teáskanál útifűmaghéj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
Elkészítés
Az érett, szép piros paradicsomokat megmossuk, nagyobb darabokra vágva egy edénybe helyezzük, amelyben majd össze tudjuk turmixolni. Hozzáadjuk az olíva olajat, fokhagymát, ízesítjük sóval és borssal, majd jó alaposan összeturmixoljuk a hozzávalókat. Legvégül beletesszük az útifűmaghéjat és kb. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy elérje a sűrűbb, krémszerű állagot.
Amikor kivesszük a hűtőből összekeverjük és tálalhatjuk teljes kiőrlésű kenyérrel, tortillával, pitával, de akár zöldségcsíkokkal is.
Érdekesség:
A salmorejo Andalúziában nagyon népszerű étel, amely eredetileg a Dél-Spanyolországban található, Córdobából származik. A spanyolok általában „tapasként” fogyasztják, amely ital mellé fogyasztott, kisebb mennyiségben tálalt ételeket jelent. Tetejére általában reszelt tojást vagy serrano sonkát szórnak. Az eredeti recept szerint fehér kenyeret turmixolnak bele, hogy elérje az állagát. A jelenlegi receptben az útifűmaghéj magas rosttartalmának köszönhetően lehet kialakítani ezt, egészségesebbé téve az ételt. Jó étvágyat hozzá!
Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 116 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 6 g
Receptet és fotót készítette: Sárga Diána, dietetikus