Karácsonyi menü 2017
2017. december 12. írta: Prima Medica

Karácsonyi menü 2017

IR-kompatibilis, gluténmentes receptek az ünnepekre

Sült camembert sajt erdei gyümölcs öntettel

(gluténmentes, tojásmentes,  IR-komaptibilis)

sult_camambert.jpg

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 db natúr 75 g-os camembert sajt
  • 100 g erdei gyümölcs keverék
  • 8 szem pekán dió
  • 1 csapott evőkanál xilit
  • Ízlés szerint fahéj, szerecsendió

 Elkészítés

A camambert sajtokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180°C-os sütőben kb. 20 percig sütjük, majd utána tálalásig melegen tartjuk, hogy a sajt közepe puha, folyékony állagú maradjon. Közben a gyümölcsöket xilittel összeforraljuk, a diót durva darabokra vágjuk és megpirítjuk. Tálalás előtt a sajtra ráöntjük az öntetet, majd pirított pekán dióval díszítve tálaljuk.

 Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:

  • Energia: 299 kcal
  • Fehérje: 16 g
  • Zsír: 23 g
  • Szénhidrát: 9 g

 

Fokhagymás harcsaszelet céklás quinoa salátával

( gluténmentes, tojásmentes, laktózmentes, IR-kompatibilis)

Hozzávalók 4 adaghoz:

Halhoz

  • 500 g harcsafilé
  • 200 ml tejszín (laktózmentes)
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 20 g póréhagyma
  • Só, bors, szerecsendió

 Salátához

  • 150 g quinoa (szárazon mérve)
  • 300 g cékla
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • citromlé
  • só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A céklát megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén ízesítve kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.

Közben a quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg készülnek a saláta alapanyagai, addig bepácoljuk a halat. A tejszínt összekeverjük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, apróra vágott póréhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval. A halszeletek mindkét oldalát bekenjük kenőtoll segítségével, egymásra halmozzuk őket és hűtőbe téve kicsit állni hagyjuk, hogy ízletesebb legyen.

Amíg a hal a hűtőben áll és a saláta alapanyagai is még készülnek, elkészítjük a saláta dresszingjét. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel. Érdemes egy kisebb méretű befőttes üvegbe helyezni, hogy tálalás előtt könnyen össze lehessen rázni és a salátára önteni.

Amikor elkészült a cékla és a quinoa összekeverjük őket. A hal mindkét oldalát felmelegített serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a salátára ráöntjük az öntetet, alaposan összekeverjük, szűkség szerint utóízesítjük.

 Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:

  • Energia: 443 kcal
  • Fehérje: 30 g
  • Zsír: 28 g
  • Szénhidrát: 35 g

Mézeskalács keksz

(gluténmentes, tejmentes, IR-kompatibilis)

Hozzávalók 15 db kekszhez

  • 120 g mandulaliszt
  • 50 g kókuszliszt
  • 1 csomag sütőpor (gluténmentes)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (gluténmentes)
  • 80 g margarin (tejmentes)
  • 70 g xilit
  • 1 db tojás

Elkészítés:

Először összekeverjük a liszteket sütőporral, a fűszerkeverékkel és egy csipetnyi sóval. Ezt követően a margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojást, a xilitet, majd kézi vagy gép habverő segítségével egyneművé alakítjuk. Amikor ez elkészült ráöntjük a száraz alkotókra és kézzel összegyúrjuk a masszát. Ha nagyon ragadós a tészta, akkor kevés lisztet még tehetünk hozzá. Ahhoz, hogy jól formázható legyen fél- egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Amikor ez letelt, kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, amelyre kézzel 15 db lapos, kör alakú kekszeket formázunk.

Előmelegített sütőben 150° C-on kb. 20 percig sütjük. Ha elkészült kivesszük a sütőből és miután kihűlt tálalhatjuk is.

 Energia- és tápanyagtartalom 1 db-ban:

  • Energia: 89 kcal
  • Fehérje: 4 g
  • Zsír: 6 g
  • Szénhidrát: 6 g

 

 Energia-és tápanyagtartalom 1 adag teljes menüben

  • Energia: 831 kcal
  • Fehérje: 50 g
  • Zsír: 57 g
  • Szénhidrát: 50 g

 

A menüt összeállította: Sárga Diána, dietetikus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr7713480551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása