Sült camembert sajt erdei gyümölcs öntettel
(gluténmentes, tojásmentes, IR-komaptibilis)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 db natúr 75 g-os camembert sajt
- 100 g erdei gyümölcs keverék
- 8 szem pekán dió
- 1 csapott evőkanál xilit
- Ízlés szerint fahéj, szerecsendió
Elkészítés
A camambert sajtokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180°C-os sütőben kb. 20 percig sütjük, majd utána tálalásig melegen tartjuk, hogy a sajt közepe puha, folyékony állagú maradjon. Közben a gyümölcsöket xilittel összeforraljuk, a diót durva darabokra vágjuk és megpirítjuk. Tálalás előtt a sajtra ráöntjük az öntetet, majd pirított pekán dióval díszítve tálaljuk.
Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:
- Energia: 299 kcal
- Fehérje: 16 g
- Zsír: 23 g
- Szénhidrát: 9 g
Fokhagymás harcsaszelet céklás quinoa salátával
( gluténmentes, tojásmentes, laktózmentes, IR-kompatibilis)
Hozzávalók 4 adaghoz:
Halhoz
- 500 g harcsafilé
- 200 ml tejszín (laktózmentes)
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 20 g póréhagyma
- Só, bors, szerecsendió
Salátához
- 150 g quinoa (szárazon mérve)
- 300 g cékla
- 4 evőkanál olíva olaj
- citromlé
- só, bors, maréknyi friss petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A céklát megmossuk, megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén ízesítve kevés olajjal meglocsolva 180°C-os sütőben kb. egy órán keresztül sütjük.
Közben a quinoát megmossuk, lecsepegtetjük és kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Amíg készülnek a saláta alapanyagai, addig bepácoljuk a halat. A tejszínt összekeverjük a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával, apróra vágott póréhagymával, sóval, borssal és szerecsendióval. A halszeletek mindkét oldalát bekenjük kenőtoll segítségével, egymásra halmozzuk őket és hűtőbe téve kicsit állni hagyjuk, hogy ízletesebb legyen.
Amíg a hal a hűtőben áll és a saláta alapanyagai is még készülnek, elkészítjük a saláta dresszingjét. Az olíva olajat összekeverjük citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a felaprított petrezselyemzölddel. Érdemes egy kisebb méretű befőttes üvegbe helyezni, hogy tálalás előtt könnyen össze lehessen rázni és a salátára önteni.
Amikor elkészült a cékla és a quinoa összekeverjük őket. A hal mindkét oldalát felmelegített serpenyőben kevés olajon néhány perc alatt megsütjük. Tálalás előtt a salátára ráöntjük az öntetet, alaposan összekeverjük, szűkség szerint utóízesítjük.
Energia-és tápanyagtartalom 1 adagban:
- Energia: 443 kcal
- Fehérje: 30 g
- Zsír: 28 g
- Szénhidrát: 35 g
Mézeskalács keksz
(gluténmentes, tejmentes, IR-kompatibilis)
Hozzávalók 15 db kekszhez
- 120 g mandulaliszt
- 50 g kókuszliszt
- 1 csomag sütőpor (gluténmentes)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (gluténmentes)
- 80 g margarin (tejmentes)
- 70 g xilit
- 1 db tojás
Elkészítés:
Először összekeverjük a liszteket sütőporral, a fűszerkeverékkel és egy csipetnyi sóval. Ezt követően a margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojást, a xilitet, majd kézi vagy gép habverő segítségével egyneművé alakítjuk. Amikor ez elkészült ráöntjük a száraz alkotókra és kézzel összegyúrjuk a masszát. Ha nagyon ragadós a tészta, akkor kevés lisztet még tehetünk hozzá. Ahhoz, hogy jól formázható legyen fél- egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Amikor ez letelt, kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, amelyre kézzel 15 db lapos, kör alakú kekszeket formázunk.
Előmelegített sütőben 150° C-on kb. 20 percig sütjük. Ha elkészült kivesszük a sütőből és miután kihűlt tálalhatjuk is.
Energia- és tápanyagtartalom 1 db-ban:
- Energia: 89 kcal
- Fehérje: 4 g
- Zsír: 6 g
- Szénhidrát: 6 g
Energia-és tápanyagtartalom 1 adag teljes menüben
- Energia: 831 kcal
- Fehérje: 50 g
- Zsír: 57 g
- Szénhidrát: 50 g
A menüt összeállította: Sárga Diána, dietetikus