HÁZI ZABTEJ
Hozzávalók kb. 5 dl tejhez:
- 3 evőkanál (~ 20 g) zabpehely
- 6 dl forró víz
- csipet só
- + 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor vagy pár csepp sztívia-kivonat
- + vanília aroma
Elkészítés:
A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben a legmagasabb fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót, ízlés szerint édesítőt, vanília esszenciát/aromát. Édesítő anyag nélkül „semmilyen” íze lesz, de főzéshez kiváló!
Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Eredményként fehér színű zabtejet kapnunk.
Kiválóan használható reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.
A visszamaradó, rostban gazdag zabpépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.
Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi zabtejben (édesítő anyag nélkül):
15 kcal, 2,6 gramm szénhidrát, 0,3 gramm zsír, 0,6 gramm fehérje
HÁZI ZABTEJSZÍN
Hozzávalók kb. 1 dl tejszínhez:
- 2 evőkanál (~ 14 gramm) zabpehely
- 2 dl forró víz
- 1 tk semleges ízű zsiradék (pl. napraforgóolaj, kókuszzsír)
- csipet só
Elkészítés:
A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben magas fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót. Sűrű szita/szűrő segítségével leszűrjük, hozzákeverjük az olajat.
Felhasználhatjuk főzelékek, levesek dúsításához, sűrítéséhez, turmixokhoz, tejes italokhoz, pudingokhoz, tejszínes mártásokhoz (pl. tejszínes csirke).
Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi zabtejszínben:
84 kcal, 9,6 gramm szénhidrát, 4 gramm zsír, 2,2 gramm fehérje
HÁZI RIZSTEJ
Hozzávalók kb. 5 dl tejhez:
- 30 g barna rizs
- 6 dl víz
- csipet só
- + 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor vagy pár csepp sztívia-kivonat
- + vanília aroma
Elkészítés:
A rizst áztassuk be legalább egy éjszakára, másnap öblítsük le és vízzel felöntve 40-45 perc alatt főzzük puhára. Öntsük turmixgépbe, adjunk hozzá 6 dl vizet, csipet sót és 2-3 percig turmixoljuk.
Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Ízlés szerint ízesítsük vanília esszenciával, édesítővel.
A visszamaradó rizspépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.
Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi rizstejben (édesítő anyag nélkül):
22 kcal, 4,6 gramm szénhidrát, 0,1 gramm zsír, 0,4 gramm fehérje
HÁZI RIZSTEJSZÍN
Hozzávalók kb. 1 dl tejszínhez:
- 15 g barna rizs
- 2 dl víz
- 1 tk semleges ízű zsiradék (pl. napraforgóolaj, kókuszzsír)
- 1 csipet só
A rizst áztassuk be legalább egy éjszakára, másnap öblítsük le és vízzel felöntve 40-45 perc alatt főzzük puhára. Öntsük turmixgépbe, adjunk hozzá 2 dl vizet és 2-3 percig turmixoljuk.
Turmixgépben magas fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót. Sűrű szita/szűrő segítségével leszűrjük, hozzákeverjük az olajat. Tejszín állagú krémet kapunk.
Becsült energia- és tápanyagtartalom 100 ml házi rizstejszínben:
65 kcal, 11,4 gramm szénhidrát, 3,5 gramm zsír, 1,1 gramm fehérje
A házilag készített növényi tejhelyettesítők hűtőben 2-3 napig állnak el.
A recepteket összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.