Gluténmentes kenyér
2018. március 12. írta: Szarka Dorottya

Gluténmentes kenyér

gluténmentes, IR-kompatibilis, tejmentes, tojásmentes

gm_kenyer.jpgHozzávalók (kb. 550 grammos kenyérhez)

  • 100 g kölesliszt
  • 100 g hajdinaliszt
  • 100 g csicseriborsóliszt
  • 3 evőkanál útifű maghéj
  • 3 evőkanál bambuszrost liszt (elhagyható, de akkor pótolandó egyéb liszttel)
  • 350 ml langyos víz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 evőkanál almaecet/citromlé
  • 3-5 g só

+ ízlés szerint egyéb ízesítők, magvak, pl. lenmag, napraforgómag, kakukkfű, aszalt paradicsom

Elkészítés

A száraz anyagokat alaposan összekeverjük. Kimérjük a vizet, beleöntjük az almaecetet/citromlevet, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a lisztkeverékhez. Összekeverjük, alaposan összegyúrjuk. 10 percet pihentetjük, míg összeáll a tészta.

Ízlés szerint egész cipóként, vekniként, kenyérformába töltve vagy zsemléket, kifliket formázva sütőlapra helyezzük.

Cipó esetén előmelegített 180°C-os sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.

Zsemlék, kiflik esetén előmelegített  180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.

Kihűlve könnyen szeletelhető, zacskóban és hűtőben tárolva 3 nap után sem morzsálódik.

100 gramm kenyér energia- és tápanyagtartalma (a megadott recept alapján):

202 kcal, 36,5 g szénhidrát, 2,3 g zsír, 7,3 g fehérje

 

A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr4013734226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása