Hozzávalók (kb. 550 grammos kenyérhez)
- 100 g kölesliszt
- 100 g hajdinaliszt
- 100 g csicseriborsóliszt
- 3 evőkanál útifű maghéj
- 3 evőkanál bambuszrost liszt (elhagyható, de akkor pótolandó egyéb liszttel)
- 350 ml langyos víz
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 evőkanál almaecet/citromlé
- 3-5 g só
+ ízlés szerint egyéb ízesítők, magvak, pl. lenmag, napraforgómag, kakukkfű, aszalt paradicsom
Elkészítés
A száraz anyagokat alaposan összekeverjük. Kimérjük a vizet, beleöntjük az almaecetet/citromlevet, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a lisztkeverékhez. Összekeverjük, alaposan összegyúrjuk. 10 percet pihentetjük, míg összeáll a tészta.
Ízlés szerint egész cipóként, vekniként, kenyérformába töltve vagy zsemléket, kifliket formázva sütőlapra helyezzük.
Cipó esetén előmelegített 180°C-os sütőben 50-55 perc alatt készre sütjük.
Zsemlék, kiflik esetén előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük.
Kihűlve könnyen szeletelhető, zacskóban és hűtőben tárolva 3 nap után sem morzsálódik.
100 gramm kenyér energia- és tápanyagtartalma (a megadott recept alapján):
202 kcal, 36,5 g szénhidrát, 2,3 g zsír, 7,3 g fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus