Hozzávalók 12 darabhoz
- a tésztához
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt + kb. 20 g a szóráshoz
- 80 gramm finombúzaliszt
- 20 g búzasikér
- 20 g friss élesztő
- 50 g 12%-os tejföl
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1,5 dl langyos víz
- 1 tk cukor/méz
- 1 tk só
- a töltelékhez
- 250 g laktózmentes túró
- 300 g friss spenótlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 2 tk napraforgóolaj
- 2 tk só
Elkészítés
A langyos víz egyharmadában feloldjuk a cukrot/mézet, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. 5 percre lefedjük, hagyjuk felfutni.
A liszteket, a sikért és a sót alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a maradék langyos vizet és az olvasztott kókuszzsírt. Összedolgozzuk a tésztát, 10 percig dagasztjuk, majd lisztezett tálba helyezzük, konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük, kevés napraforgóolajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot. Összefonnyasztjuk, elzárjuk alatta a gázt, meglocsoljuk citromlével és hagyjuk kihűlni. Közben villával áttörjük a túrót, sózzuk, végül összeforgatjuk a fonnyasztott spenóttal.
A megkelt tésztát kb. fél centiméter vastag 40 × 40 cm-es négyzetté nyújtjuk. Egyenletesen bekenjük a spenótos túróval, 1-1 centire üresen hagyva a tészta szélét. Óvatosan felgöngyölgetjük, és egy éles késsel 12 egyforma darabba vágjuk.
A sütőt 180°C-ra melegítjük elő.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, úgy, hogy 4-5 centiméternyi helyet hagyjunk köztük. További 20 percig hagyjuk pihenni, kelni őket.
Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a tekercseket, majd rácson hagyjuk kihűlni.
1 darab tekercs energia- és tápanyagtartalma:
140 kcal, 15 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 9 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus