Hozzávalók 12 darab vöröslencse-fasírthoz
(gluténmentes, tejmentes)
- 80 g vöröslencse
- 2 ek (20 g) darált lenmag vagy lenmagpehely
- 40 g aprószemű gluténmentes zabpehely
- 1 db tojás (akár el is hagyható, de akkor pótoljuk 2 evőkanál keményítővel vagy gluténmentes zabliszttel)
- só
- őrölt kömény, koriander, pirospaprika
- chilipor (opcionális)
Elkészítés
A lencsét alaposan átmossuk, leöblítjük, majd annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyival ellepi, feltesszük főni. Ízlés szerint fűszerezzük, lefedve 25-30 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a lenmagot, 5 percig hagyjuk hűlni. Végül a beleforgatjuk tojást, alaposan összekeverjük a masszát, 10 percig pihentetjük.
Két evőkanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsire 12 darab gombócot formázunk. Előmelegített 170°C-os sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.
1 darab energia- és tápanyagtartalma (tojással elkészítve):
60 kcal, 5 gramm szénhidrát, 2 gramm zsír, 3 gramm fehérje
Hozzávalók 4 adag karalábéfőzelékhez
(gluténmentes, tojásmentes, tejmentes)
- 1 kg (4 db közepes) karalábé
- 3 evőkanál tápiókakeményítő
- 1 liter zöldségleves alaplé
- só
- tárkony
- 4 db babérlevél
Elkészítés
A karalábét apró kockákra vágjuk, és egy lábasban húsleves alaplével nyakon öntve feltesszük a gázra. Hozzáadjuk a babérleveleket, a sót és 30 perc alatt félpuhára főzzük.
A zöldség és alaplé felét átöntve egy hőálló edénybe, megszórva tápiókakeményítővel botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a darabolt zöldséghez. Összeforraljuk, további 10 percig melegítjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
120 kcal, 13 gramm szénhidrát, 0,5 gramm zsír, 5 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus