Szilvás gombóc tojásmentesen
2018. augusztus 23. írta: Szarka Dorottya

Szilvás gombóc tojásmentesen

(tojásmentes, tejmentes)

szilvasgomboc.JPGHozzávalók 16 nagy darabhoz
Tésztához:

  • 800 g burgonya (hámozva, tisztítva mért mennyiség)
  • 200 g tönkölybúzaliszt
  • 40 g sikér
  • 40 g cukornak megfelelő édesítő (pl. 70 gramm eritrit, 10 g négyszeres édesítő erejű eritrit-stevia keverék – én utóbbit használtam)
  • 1 ek tejmentes sütőmargarin

Töltelékhez:

  • 8 db szilva (300-350 g)
  • ízlés szerint fahéj és poralapú édesítő (pl. eritrit, eritrit-stevia keverék, porcukor)

Morzsához:

  • 30 g búzakorpa
  • 30 g kókuszreszelék

Elkészítés
A megtisztított, hámozott burgonyát kockákra vágjuk, hogy mihamarabb megfőjön. Enyhén sós, hideg vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval vagy villával összetörjük. Megvárjuk, míg kihűl.

A lisztet, a sikért és az édesítőt elegyítjük, majd hozzáadjuk az alaposan összetört burgonyát, jól összegyúrjuk. Minimum 1 órára hűtőben hagyjuk pihenni a tésztát.

Addig előkészítjük a tölteléket, a panírozáshoz a morzsát, illetve a kifőzéshez a vizet.

A szilvákat megfelezzük, egy nagy tálba dobáljuk, és meghintjük fahéjjal, édesítővel. Alaposan összeforgatjuk.

Száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk a kókuszreszeléket, majd hozzáadjuk a búzakorpát is, jól elkeverjük. Elzárjuk alatta a gázt, hagyjuk hűlni – közben néhányszor keverünk rajta, nehogy odakapjon az alja.

Egy nagy lábasba hideg vizet töltünk, enyhén sózzuk, és lefedve felforraljuk. Ha felforrt, a fedőt levéve, a lángot minimálisra véve, tovább melegítjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. 16 egyenlő (kb. 10×10 cm-es) négyzetet vágjuk. Mindegyik közepére egy-egy édes-fahéjas fél szilvát helyezünk, majd a négy sarkat összecsípve, két tenyerünk között óvatosan gombócokká formáljuk őket.

Nem forrásban lévő, hanem gyöngyöző vízbe egyenként beleengedjük a gombócokat. Amint feljöttek a víz felszínére, további 20-30 másodpercig főzzük, majd egy szűrőlapát segítségével óvatosan szűrőbe tesszük, hagyjuk lecsepegni. Kissé hűlni hagyjuk (ugyanis forrón még nagyon puhák), majd pár perc elteltével megforgatjuk a pirított korpás-kókuszos morzsában.

Ízlés szerint (növényi) joghurttal, tejföllel, lekvárral tálaljuk.

1 darab gombóc energia- és tápanyagtartalma (16 gombóc esetén, eritrit-stevia édesítővel készítve):
120 kcal, 18 gramm szénhidrát, 2 gramm zsír, 5 gramm fehérje

A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr5214197263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása