Hozzávalók 1 kenyér- vagy püspökkenyér formához (kb. 20 szelethez)
- 1 bögre (190 g) kölesliszt
- ½ bögre (85 g) teljes kiőrlésű cirokliszt
- 4 púpos ek (50 g) lenmagliszt
- 2 ek (20 g) tápiókakeményítő
- 1/3 bögre (85 g) száraz köles
- 1 ek (15 g) útifűmaghéj liszt (elhagyható)
- 2 ek (20 g) zsírszegény kakaópor
- 150 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 35 g négyszeres erejű édesítő)
- 1 csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- ½ kk őrölt szegfűszeg
- 1 cs sütőpor
- 3 db (nálam 340 g) közepes méretű érett banán
- 1 bögre (300 ml) kókusztej
- ½ bögre (150 ml) langyos víz
Elkészítés
A szárazanyagokat, azaz a liszteket, a kölest, a kakaóport, a fűszereket, a sót, a sütőport és ha por vagy szemcsés, akkor az édesítőt is alaposan összekeverjük egy tálban.
Hozzáöntjük a kókusztejet, alaposan összeforgatjuk. Ezután jöhet a víz, egyneművé dolgozzuk. A banánt villával pépesre törjük, beledolgozzuk a tésztába. 10 percet pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt 160°C-ra.
Kiolajozott vagy tejmentes margarinnal kikent kenyér- vagy püspökkenyér formába simítjuk a tésztát.
45 percre betoljuk a sütőbe, majd 180°C-ra felvéve a hőfokot további 20-25 perc alatt készre sütjük a banánkenyeret.
Az egész banánkenyér energia- és tápanyagtartalma:
2037 kcal, 363 gramm szénhidrát, 22,5 gramm zsír, 62,5 gramm fehérje
100 gramm banánkenyér energia- és tápanyagtartalma:
173 kcal, 30 gramm szénhidrát, 1,9 gramm zsír, 5,3 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus