Hozzávalók 8 kisebb kockához (4 adaghoz)
tésztához
- 160 g kölesliszt
- 60 g barna rizsliszt
- 25 g zsírtalanított lenmagliszt
- 25 g burgonyapehely
- 2 tk útifű maghéj
- 1/2 cs sütőpor
- 100 g kókuszzsír
- 30-40 g víz
töltelékhez
- 400 g zsírszegény darált sertéshús
- 1 közepes cukkini
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
- 1 tk pirospaprika
- 1-1 tk petrezselyemzöld, bazsalikom, oregano, rozmaring
- 1 ek kókuszzsír
- 1 kis konzerv (70 g) sűrített paradicsom
- 20 g cukor vagy ennek megfelelő édesítő (pl. 30 g eritrit, 5 g „negyedannyi”)
tetejére
- 60 g növényi sajthelyettesítő (tejet, tejterméket fogyasztók tehetnek rá sajtot)
Elkészítés
A száraz alapanyagokat, tehát a liszteket, az útifű maghéjat, a burgonyapelyhet, a sütőport és a sót alaposan elkeverjük, majd összemorzsoljuk a kókuszzsírral. A lisztek minőségétől, őrlési fokától függően 30-40 grammnyi vizet adunk hozzá, jól összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, ha száraznak tűnik a tészta, de ha biztosra akarunk menni, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi vizet. A tésztát minimum 30 percre hűtőbe tesszük, közben elkészítjük a tölteléket.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés hevített kókuszzsíron üvegesre pirítjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, összeforgatjuk. Jöhet rá a darált hús, fehéredésig sütjük, majd fűszerezzük. Megvárjuk, míg levet ereszt, majd kevés vízzel elkevert sűrített paradicsommal nyakon öntjük, édesítjük. Hozzáadjuk a reszelt cukkini, összeforraljuk, végül elzárjuk alatta a gázt.
A hűtőből kivett tésztát kiolajozott hőálló edénybe öntjük, nedves kézzel az edény aljára és falához nyomkodjuk. A tésztára öntjük a tölteléket, alaposan elterítjük, megszórjuk reszelt sajthelyettesítővel/sajttal.
Előmelegített 180°C-os sütőben 40 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kissé kihűlni, utána szépen szeletelhető lesz a pite.
1 kocka energia- és tápanyagtartalma (eritrittel, növényi sajthelyettesítővel készítve):
360 kcal, 27 gramm szénhidrát, 21 gramm zsír, 15 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus