Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes húsos quiche
2018. szeptember 27. írta: Szarka Dorottya

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes húsos quiche

(gluténmentes, tojásmentes, tejmentes, IR-barát)

husos_quiche.JPGHozzávalók 8 kisebb kockához (4 adaghoz)

tésztához

  • 160 g kölesliszt
  • 60 g barna rizsliszt
  • 25 g zsírtalanított lenmagliszt
  • 25 g burgonyapehely
  • 2 tk útifű maghéj
  • 1/2 cs sütőpor
  • 100 g kókuszzsír
  • 30-40 g víz

töltelékhez

  • 400 g zsírszegény darált sertéshús
  • 1 közepes cukkini
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1-1 tk petrezselyemzöld, bazsalikom, oregano, rozmaring
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 kis konzerv (70 g) sűrített paradicsom
  • 20 g cukor vagy ennek megfelelő édesítő (pl. 30 g eritrit, 5 g „negyedannyi”)

tetejére                                                                                                   

  • 60 g növényi sajthelyettesítő (tejet, tejterméket fogyasztók tehetnek rá sajtot)

Elkészítés

A száraz alapanyagokat, tehát a liszteket, az útifű maghéjat, a burgonyapelyhet, a sütőport és a sót alaposan elkeverjük, majd összemorzsoljuk a kókuszzsírral. A lisztek minőségétől, őrlési fokától függően 30-40 grammnyi vizet adunk hozzá, jól összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, ha száraznak tűnik a tészta, de ha biztosra akarunk menni, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanálnyi vizet. A tésztát minimum 30 percre hűtőbe tesszük, közben elkészítjük a tölteléket.

Az apróra vágott vöröshagymát kevés hevített kókuszzsíron üvegesre pirítjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, összeforgatjuk. Jöhet rá a darált hús, fehéredésig sütjük, majd fűszerezzük. Megvárjuk, míg levet ereszt, majd kevés vízzel elkevert sűrített paradicsommal nyakon öntjük, édesítjük. Hozzáadjuk a reszelt cukkini, összeforraljuk, végül elzárjuk alatta a gázt. 

A hűtőből kivett tésztát kiolajozott hőálló edénybe öntjük, nedves kézzel az edény aljára és falához nyomkodjuk. A tésztára öntjük a tölteléket, alaposan elterítjük, megszórjuk reszelt sajthelyettesítővel/sajttal.

Előmelegített 180°C-os sütőben 40 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kissé kihűlni, utána szépen szeletelhető lesz a pite. 

1 kocka energia- és tápanyagtartalma (eritrittel, növényi sajthelyettesítővel készítve):
360 kcal, 27 gramm szénhidrát, 21 gramm zsír, 15 gramm fehérje

A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr614267179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása