A recept a Cukorbetegközpont ajánlásával készült.
Különféle piték jól megrakva édes gyümölcsökkel, sokunk kedvencei közé sorolhatók. A diétás napjaidon ezzel a nagyszerű francia galette-tel biztosan nem lőhetsz mellé.
Hozzávalók 6 szelethez:
Tésztához:
- 200 g teljeskiőrlésű liszt
- 100 g hideg vaj
- 1 csipet só
- 1 ek tejföl
- 2 ek hideg víz
- 1 ek eritrit
- 1 db citrom
Töltelékhez:
- 300 g málna
- 1 tk fahéj
- 1 ek eritrit
- 1 ek tápióka keményítő
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A teljes kiőrlésű lisztet és a sót összekeverjük, belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, az édesítőszert, és belereszeljük egy fél citrom héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percig hűtőben pihentetjük, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. A málnát alaposan átmossuk, hozzáadunk kevés édesítőszert (ki is hagyható), a fahéjat és a keményítőt, és jól összekeverjük. A tésztát egy lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal. A kinyújtott tészta közepére halmozzuk a málnás keveréket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 4-5 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Energia-és tápanyag tartalom 1 szeletben:
Energia: 264 kcal
Fehérje: 4g
Zsír: 15 g
Szénhidrát: 28 g
A receptet összeállította: Csikai Klaudia - Cukorbetegközpont dietetikusa